Από το ξεστοκάρισμα, στο μπάζωμα
Eurokinissi
Eurokinissi

Από το ξεστοκάρισμα, στο μπάζωμα

Μετά από την εθνική τραγωδία στο Μάτι και το θάνατο 102 ανθρώπων το καλοκαίρι του 2018, ο Σύριζα προσπαθούσε να βρει νεκρούς για να «ισοφαρίσει» τον αριθμό των θυμάτων από τη φονική πυρκαγιά. Γι’ αυτό και τη διάρκεια της πανδημίας είχε σηκώσει πολύ ψηλά το θέμα των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές από τον covid.

Σε μια από τις παρεμβάσεις του το 2021, ο τότε πρόεδρος του Σύριζα Αλέξης Τσίπρας, στην προσπάθεια του να πλήξει την κυβερνητική πολιτική είχε αναφερθεί σε πόλεμο συμφερόντων ανάμεσα στις φαρμακευτικές, σε ελλείψεις εμβολίων, καθώς και στο περίφημο «ξεστοκάρισμα» των εμβολίων της AstraZeneca.

Η ανευθυνότητα και η τοξικότητα ήταν πάντα δύο από τα βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής του Σύριζα. Από την εποχή των αγανακτισμένων και τα εμετικά συνθήματα τους κατά της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού, από την περίοδο των «λιποθυμιών» των μαθητών από την πείνα, των «θανάτων» από τα μαγκάλια και την ανέχεια και από την περίοδο των «νεκρών της ΕΡΤ» και την ανέγερση του σχετικού μνημείου.

Σκοπός αυτής της τακτικής ήταν και παραμένει, η δημιουργία εντυπώσεων και μόνο. Θυμόσαστε το μεγαλύτερο σκάνδαλο του αιώνα, που σύμφωνα με τον Σύριζα ήταν η υπόθεση Novartis; Θυμόσαστε το Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, τις 4 τηλεοπτικές άδειες και τη δήθεν σύγκρουση με τα σκοτεινά συμφέροντα; Και για τις δύο αυτές υποθέσεις λυπάται σήμερα ο κύριος Τσίπρας. Ωστόσο, εκείνη την εποχή, τις ίδιες αυτές υποθέσεις είχε θέσει με ιδιαίτερα τοξικό τρόπο ψηλά στην ατζέντα του. Χαρακτηρίζοντας τις υποθέσεις αυτές, ως τις κορυφαίες στιγμές της διακυβέρνησης του.

Ζήτησε συγγνώμη ο Σύριζα για το «ξεστοκάρισμα» των εμβολίων της AstraZeneca και για τη «τραγωδία δίχως τέλος» που δήθεν ζούσε ο τόπος; Ζήτησε συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων του covid; Ζήτησε συγγνώμη για το κλίμα ανασφάλειας και φόβου που είχε προκαλέσει; Ζήτησε συγγνώμη για τον υπόγειο πόλεμο που καλλιεργούσε κατά της κυβερνητικής εμβολιαστικής πολιτικής; Ζήτησε συγγνώμη για το κίνημα με τις ανοικτές πλατείες και τις διαδηλώσεις, που έστηνε ο κομματικός μηχανισμός του Σύριζα εν μέσω πανδημίας; Φυσικά και όχι.

Την ίδια ακριβώς τακτική ακολουθεί ακόμα και σήμερα, παρ’ όλο που έχει αλλάξει η ηγεσία του κόμματος και παρ’ όλο που ο νέος πρόεδρος αποπνέει έναν διαφορετικό αέρα. Επιχειρεί να προκαλέσει ένα ακόμα ρήγμα στην κοινωνία. Να διαρρήξει τον κοινωνικό ιστό. Και να στηρίξει τη δημιουργία ενός ακόμα αντικυβερνητικού μετώπου. Και στην προσπάθεια του να εκμεταλλευτεί τον ανθρώπινο πόνο από την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, ο Σύριζα σηκώνει ψηλά στον ιστό της αγωνιστικής υπερδιέγερσης, δυο λέξεις. Η πρώτη είναι η λέξη «συγκάλυψη» και η δεύτερη είναι η λέξη «μπάζωμα».

Συγκάλυψη, λοιπόν. Όμορφη λέξη και εύηχη. Ξυπνάει συνομωσιολογικά αντανακλαστικά, αφού από μόνη της σημαίνει ότι πάει να καλυφθεί κάτι ύποπτο. Τι όμως; Δεν προχωρούν οι εισαγγελικές αρχές στο έργο τους; Δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο τους μέχρι τον Ιούνιο του 2024; Δεν αναμένεται η υπόθεση να οδηγηθεί στο ακροατήριο μέχρι το τέλος του έτους; Ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, σε πλήρη αντίθεση με ό,τι συνέβη με τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, των οποίων η υπόθεση έφτασε στις δικαστικές αίθουσες μετά από 6 έτη.

Μπάζωμα, λοιπόν. Φαίνεται πως αρκετοί παρακολουθούν τις αστυνομικές τηλεοπτικές σειρές του CSI, του FBI, της Scotland Yard και της NCIS. Δεν δικαιολογείται διαφορετικά η εμμονή στην έννοια του «crime scene», δηλαδή του τόπου του εγκλήματος και του αποκλεισμού του στα πλαίσια της συλλογής ευρημάτων. Κατηγορείται λοιπόν η κυβέρνηση, πως μπάζωσε την περιοχή για να εξαφανιστούν τα στοιχεία. Και ποια είναι τα στοιχεία που εξαφάνισε η κυβέρνηση δια του μπαζώματος; Τα ίχνη από ξυλόλιο, τολουόλιο, προπάνιο και βουτάνιο που σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες βρέθηκαν στα βαγόνια και στα αντικείμενα των θυμάτων.

Όμως αφού βρέθηκαν αυτά τα ίχνη στα βαγόνια που είχαν ανασυρθεί μετά το δυστύχημα, τι κατάφερε να εξαφανίσει το καταγγελλόμενο μπάζωμα; Πώς θα ολοκληρώνονταν οι πραγματογνωμοσύνες, αν δεν είχαν απομακρυνθεί προηγουμένως τα βαγόνια; Και πώς θα απομακρύνονταν τα βαγόνια, αν δεν συνέβαλαν σε αυτό οι ειδικοί γερανοί της Πυροσβεστικής και των ειδικών συνεργείων; Οι οποίοι γερανοί θα έπρεπε να επιχειρούν στηριγμένοι πάνω σε ένα σταθερό και ενισχυμένο έδαφος και όχι πάνω σε ένα σαθρό έδαφος κάτω από το οποίο διέρχονται αγωγοί φυσικού αερίου, παράλληλοι προς τις σιδηροδρομικές γραμμές. Γι’ αυτόν τον λόγο έπρεπε να διαμορφωθεί και να ενισχυθεί προηγουμένως ο χώρος με την προσθήκη χαλικιών. Έτσι ώστε οι γερανοί να ανελκύσουν με ασφάλεια τα συντρίμμια των βαγονιών βάρους αρκετών τόνων.

Αυτή η διαδικασία που μόλις περιγράψαμε, είναι το καταγγελλόμενο δήθεν μπάζωμα. Μια απλή ανάγνωση οδηγεί στην ακύρωση των καταγγελιών, όπως με μια απλή ανάγνωση των γεγονότων απορρίπτονταν πριν από τρία χρόνια οι καταγγελίες για το «ξεστοκάρισμα» των εμβολίων της AstraZeneca. Μπορεί ο Σύριζα να αλλάζει ηγεσία, διαδικασίες, σύνθεση και όνομα. Ωστόσο, δεν αλλάζει το DNA του που είναι βαθιά τοξικό και βορβορώδες.