Αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ για τα μη κρατικά ΑΕΙ: «Πυρά» Γιαννακοπούλου και Κωνσταντινόπουλου
Eurokinissi
Eurokinissi

Αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ για τα μη κρατικά ΑΕΙ: «Πυρά» Γιαννακοπούλου και Κωνσταντινόπουλου

Αναταράξεις φαίνεται να έχουν προκληθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ, με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να ασκεί κριτική στην αρνητική στάση του κόμματους και του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας - παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου από στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. 

«Κανείς δεν κατάλαβε για ποιο λόγο λέμε "όχι" στο νομοσχέδιο Πιερρακάκη»,  φέρεται να ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Αρκαδίας και πρόσθεσε: «Η ΝΔ ήθελε ουσιαστικά να μην ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ τα νομοσχέδια για επιστολική ψήφο και μη κρατικά ΑΕΙ και στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ήθελε να τα ψηφίσουμε μαζί και το πέτυχε», ενώ τόνισε πως «ο κόσμος δεν κατανόησε τις θέσεις μας και αυτό μας φέρνει σε δύσκολη θέση».

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος, υπενθύμισε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως «ο Παπανδρέου είχε ψηφίσει επί Καραμανλή τα μη κρατικά πανεπιστήμια το 2006 και ήταν υπέρ τους» και συμπλήρωσε ότι όφειλε να γίνει συνεδρίαση για τη στρατηγική του κόμματος στο θέμα αυτό, κάνοντας την παρατήρηση ότι δεν εκλήθησαν να πουν τις απόψεις τους «όσοι σπουδάσαμε έξω ή έχουμε τα παιδιά μας έξω».

Επίσης, ο βουλευτής Αρκαδίας είπε ότι ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε από τον Στέφανο Πραστατίδη να φτιάξει μία επιτροπή για να συζητήσουν το θέμα των μη κρατικών ΑΕΙ, και πρόσθεσε «αλλά ο Στέφανος δεν μας κάλεσε ποτέ».

Ν. Γιαννακοπούλου: Δεν αλλάζω στάση για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Επίσης, ακόμη ένα πρόσωπο που εκφράζει τη διαφωνία της στη θέση του κόμματός της είναι η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία φέρεται να άσκησε, επίσης, κριτική στη στάση του ΠΑΣΟΚ.

«Το «σκανδιναβικό μοντέλο» για τα πανεπιστήμια δεν υπάρχει στο πρόγραμμά του κόμματος. Η Κοινοβουλευτική ομάδα συνεδρίασε πολύ καθυστερημένα για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο», δήλωσε. 

«Κλείνουμε τα μάτια ότι υπάρχουν ήδη δεκάδες κολέγια που λόγω ευρωπαϊκού πλαισίου βγάζουν αποφοίτους με εγκεκριμένα πτυχία και πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα», τόνισε και επισήμανε πως «η θέση είναι λάθος, θα μας κάνει ζημιά και δεν μας δίνει καμία δυνατότητα να διεκδικήσουμε, ούτε κεντρώες δυνάμεις, ούτε κεντροαριστερές» για να συμπληρώσει πως με τη στάση του το ΠΑΣΟΚ  «ταυτιζόμαστε με όσους μάχονται υπέρ του μόνου μονοπωλίου που υπάρχει στην Ελλάδα, αυτό της Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Τέλος, σημείωσε ότι δεν αλλάζει την άποψή της να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα μη Κρατικά ΑΕΙ, χωρίς όμως να διευκρινίσει εάν θα επιλέξει την αποχή.

Πηγές Χαριλάου Τρικούπη για τη συνεδρία της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

Μετά τη αντίθεση που εκφράστηκε από τα δύο στελέχη του κόμματος στην επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να απορρίψει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη με διαρροές επιχείρησαν να υπερασπιστούν τις απόψεις του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και να προϊδεάσουν για τις όποιες τυχόν αποφάσεις ληφθούν ως προς τη στάση των στελεχών του κόμματος απέναντι στην αρνητική κομματική γραμμή του προέδρου για τα πανεπιστήμια.

«Δεν θα επιτρέψω ρήγμα στην ψηφοφορία» για τα μη κρατικά ΑΕΙ, δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές. 

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, μεταφέροντας αναφορές από πηγές της Χαριλάου Τρικούπη «στη συνεδρίαση της Κ.Ο., ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σημείωσε για το νομοσχέδιο Πιερρακάκη ότι: «Διαχρονική προγραμματική θέση του κόμματος μας είναι η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με αναθεώρηση του άρθρου 16».

Σημείωσε πως «τον κ. Μητσοτάκη βοηθά η ανυπαρξία αντιπρότασης. Εμείς, όμως, έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση τόσο για το ορθό πλαίσιο λειτουργίας των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων όσο και για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου», και υποστήριξε ότι «δεν μπορεί κάποιοι εδώ και δύο χρόνια να αγοράζουν και να επενδύουν, και να έρχεται ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στις επενδύσεις τους».