Αμεση διερεύνηση  για τον θάνατο του εργαζόμενου στο Δήμο Μεγάρων ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Αμεση διερεύνηση για τον θάνατο του εργαζόμενου στο Δήμο Μεγάρων ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, εκφράζει την οδύνη του για το θάνατο του 35χρονου Γεώργιου Σταμέλου, εργαζόμενου σε πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στον Δήμο Μεγαρέων, μετά από 4μηνη μάχη στην εντατική.

Το τραγικό αυτό γεγονός, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, που έρχεται σε συνέχεια και άλλων περιστατικών τραυματισμού εργαζόμενων στους ΟΤΑ μέσω των πεντάμηνων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας αναδεικνύει με τον χειρότερο τρόπο τις εγκληματικές ευθύνες των δημάρχων, που παρά τις σαφείς εγκυκλίους του υπουργείου Εργασίας συνεχίζουν να απασχολούν τους εργαζόμενους αυτούς σε επικίνδυνες θέσεις εργασίας που χρειάζονται ειδική εκπαίδευση, όπως στα απορριμματοφόρα.

Με αφορμή το τραγικό γεγονός, το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής υπενθυμίζει ότι πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η ανεργία αντιμετωπίζεται με πλήρη και σταθερή απασχόληση και εργασιακά δικαιώματα και όχι με προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και ζητάει:

- Την άμεση διερεύνηση και την απόδοση ευθυνών για τον θάνατο του εργαζόμενου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΕΠΕ και την δικαιοσύνη.

- Την ενεργοποίηση του ΣΕΠΕ στον έλεγχο των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας.

- Την καταβολή αποζημίωσης στην οικογένεια του θανόντος.

- Να προχωρήσει άμεσα η νομοθετική κατοχύρωση πλήρη εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

- Οι εργαζόμενοι μέσω των προγραμμάτων να απασχολούνται αυστηρά σε θέσεις που δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οι οποίες θα πρέπει να καλύπτονται αποκλειστικά με μόνιμο προσωπικό.

- Να πάρει η κυβέρνηση πρωτοβουλίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου να στοχεύουν στη δημιουργία και ενίσχυση θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής απασχόλησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ