8ος χρόνος, ημέρα 2473η
Τρίτη, 9 Αυγούστου 2022

Τσίπρας: «Διπλωματικό Βατερλό» για τις ελληνικές θέσεις η Σύνοδος του ΝΑΤΟ

Τσίπρας: «Διπλωματικό Βατερλό» για τις ελληνικές θέσεις η Σύνοδος του ΝΑΤΟ
αρχείου
eurokinissi

Επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ που τάχτηκε υπέρ της πώλησης F-16 στην Τουρκία, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο κεντρικό δελτίο του Open, κάνοντας λόγω για «διπλωματικό Βατερλό» για τις ελληνικές θέσεις και «δεινή διπλωματική ήττα».

« Αν ήμουν πρωθυπουργός και συνέβαινε αυτό, και την ίδια στιγμή είχαμε την κατοχύρωση του brand Turkaegean, θα γυρνούσα με τα πόδια από τη Μαδρίτη», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι ο πρωθυπουργός ασκεί επικίνδυνη εξωτερική πολιτική που «μας οδηγεί σε φιάσκο»

«Είχαμε την απόλυτη στήριξη της Δύσης στην Τουρκία, παρότι εκφράζει εδώ και αρκετούς μήνες μια ακραία, αναθεωρητική ρητορική και αμφισβητεί την κυριαρχία ελληνικών νησιών», πρόσθεσε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ο πήχης της είναι χαμηλά καθώς εμφανίζεται ικανοποιημένη επειδή η Τουρκία δεν έθεσε θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών.

Εξέφρασε την ανησυχία του για το εάν θα εγκρίνει η όχι το Κογκρέσο την πώληση των F-16 λέγοντας ότι η πεποίθηση που εξέφρασε ο Μπάιντεν πως θα περάσει από το Κογκρέσο πιθανόν εδράζεται στο γεγονός ότι το φθινόπωρο θα έχουν ενδιάμεσες εκλογές και θα αλλάξουν οι συσχετισμοί. «Δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει ο κ. Μενέντεζ. Αυτά που είδαμε στη Σύνοδο, πρέπει να μας ανησυχούν ιδιαίτερα. Υπήρξε συνολική στήριξη στην Τουρκία. Ήταν ένα διπλωματικό Βατερλό για τις ελληνικές θέσεις», είπε.

Κατηγόρησε ακόμα την κυβέρνηση ότι «κάθε φορά βγάζει από το μανίκι νέα εξοπλιστικά προγράμματα» για να καλύψει «την επικίνδυνη εξωτερική πολιτική που μας οδηγεί από ήττα σε ήττα». Υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε και την αγορά των φρεγατών Belharra και τον εκσυγχρονισμό των F-16, ωστόσο «έχουμε ευθύνη παράλληλα με την επαρκή άμυνα να βλέπουμε και τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας».

Όσον αφορά το αίτημα για πρόωρες εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι ανησυχεί για την πορεία της χώρας και για αυτό ζητάει πρόωρες, ενώ άφησε ανοιχτή την πιθανότητα μετεκλογικών συνεργασιών, καθώς, όπως είπε, θα καλέσει όλες τις «προοδευτικές δυνάμεις» για μια κυβερνηθεί η χώρα από μία «προοδευτική κυβέρνηση».

«Αλλά αυτό προϋποθέτει την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Θέλουμε να είμαστε πρώτοι με καθαρή διαφορά», διευκρίνισε και τόνισε πως «ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει για τις συνεργασίες» καθώς «τα αποτελέσματα των εκλογών θα καθορίσουν τους πολιτικούς συσχετισμούς»

Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τις μετεκλογικές συνεργασίας είπε: «Ο κ. Ανδρουλάκης λέει προεκλογικά ότι δεν συνεργάζεται, αλλά τους πρωθυπουργούς τους εκλέγει ο λαός. Είναι αδιανόητο ένα κόμμα να θέτει τέτοια ζητήματα» και πρόσθεσε πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος στις πρώτες εκλογές με καθαρή διαφορά το ερώτημα της διακυβέρνησης θα απαντηθεί.

Ο ίδιος υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός σχεδιάζει εκλογές τον Σεπτέμβρη και γι αυτό ζήτησε να ορίσει την ημερομηνία και ταυτόχρονα να κάνει τις θεσμικές κινήσεις και να ορίζει υπουργό Εσωτερικών.