Το τετ α τετ Μητσοτάκη - Τζόνσον στο Λονδίνο και η «πλούσια» ατζέντα

Το τετ α τετ Μητσοτάκη - Τζόνσον στο Λονδίνο και η «πλούσια» ατζέντα

Την Τρίτη 16 Νοεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περάσει για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός την πόρτα της Ντάουνινγκ Στρίτ με τον αριθμό 10. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον σε μία περίοδο, όπου η χώρα μας υλοποιεί μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν δεν λέει να σταματήσει τους λεονταρισμούς εναντίον της Ελλάδας, με το Κυπριακό να είναι πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, το τετ α τετ Μητσοτάκη - Τζόνσον αναμένεται να προκαλέσει καινούργιο εκνευρισμό στην Άγκυρα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει στον Βρετανό ομόλογο του την αναγκαιότητα η Τουρκία να σταματήσει να συμπεριφέρεται με επιθετικό τρόπο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα θα ξεκαθαρίσει ότι μοναδικός τρόπος για την επίλυση του Κυπριακού είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Οι συζητήσεις θα διεξαχθούν με φόντο την πρόσφατη υπογραφή του μνημονίου κατανόησης για το στρατηγικό διμερές πλαίσιο, όπως ονομάστηκε, η συμφωνία που υπέγραψαν ο Νίκος Δένδιας και η Ελίζαμπεθ Τρας. Η συμφωνία καλύπτει μία μεγάλη γκάμα θεμάτων όπως η εξωτερική πολιτική και άμυνα, το εμπόριο και οι επενδύσεις. 

Μπορεί η Μεγάλη Βρετανία να βγήκε εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι παραδοσιακά εξαιρετικές σχέσεις της με την Ελλάδα θα πληγούν. 

Βασικός όμως άξονας του επικείμενου ταξιδιού θα είναι άλλος.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί η βρετανική πλευρά να προσφέρει τεχνογνωσία στη χώρα μας σε θέματα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, στην οποία στηρίζει πολλά για την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Το συγκεκριμένο στοιχείο μπορεί να μην «λέει πολλά» σε πολλούς, όμως για τους γνώστες αποτελεί μία καθοριστική παράμετρο στην ελληνική προσπάθεια ενίσχυσης του σχεδίου των ανανεώσιμων πηγών. Για την κυβέρνηση άλλωστε η «πράσινη» ατζέντα βρίσκεται ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων όπως φάνηκε και από την τοποθέτηση Μητσοτάκης στη Γλασκόβη όσο και από το πρόσφατο ταξίδι του στη Χάλκη. 

Από την παραμονή της ελληνικής αποστολής στο Λονδίνο δε θα λείψει και η προσέλκυση επενδύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, θα έχει επαφές με επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων στο Σίτι ενώ θα παραχωρήσει συνεντεύξεις και σε ΜΜΕ της χώρας με μεγάλη επιρροή, επικοινωνώντας τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του.