Το Σκοπιανό ανοίγει τον δρόμο των εκλογών

Το Σκοπιανό ανοίγει τον δρόμο των εκλογών

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Σήμερα το βράδυ, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η κυβέρνηση δεν θα απωλέσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία από την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία. Εξάλλου, οι ΑΝΕΛ έχουν αποφασίσει με κάθε τρόπο να παραμείνουν στην καρέκλα τους, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι την Κυριακή θα κρατήσουν το στυλό του Α. Τσίπρα και του Ν. Κοτζιά στις Πρέσπες. Ωστόσο, από τη διήμερη συζήτηση στη Βουλή προκύπτει το εξής συμπέρασμα: η χώρα βρίσκεται σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Αυτό γίνεται εμφανές από το αφήγημα που έχουν επιλέξει να παραθέσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στην Ολομέλεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πρώτοι δεν αρκούνται στην περιγραφή της δήθεν «καλής συμφωνίας», αλλά προχωρούν σε μια εφ' όλης της ύλης τοποθέτηση για την οικονομία και τα πεπραγμένα τους τα τελευταία 3,5 χρόνια. Οι, δε, ΑΝΕΛ «κρύβονται» πίσω από την προσπάθεια που -ισχυρίζονται- ότι κάνουν για να βγει η χώρα από τα Μνημόνια. Για αυτό οι (λίγοι) βουλευτές του που είχαν το σθένος να λάβουν τον λόγο επιτέθηκαν στην Νέα Δημοκρατία, υποστηρίζοντας αφενός ότι δεν έχει διασαφηνίσει τη θέση της (;), αφετέρου πως η συμφωνία Τσίπρα-Καμμένου έσωσε τη χώρα που πήγαινε ολοταχώς στα βράχια.

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία, που έχει ορίσει την ατζέντα της συζήτησης, επιμένει στο μείζον: η συμφωνία είναι για την χώρα κακή και παράγει έννομα αποτελέσματα. Με άλλα λόγια, εξηγούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύει την χώρα, μη έχοντας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το παράδοξο, φυσικά, που θα αποτυπωθεί το βράδυ του Σαββάτου, οι ΑΝΕΛ να λένε «όχι» στην συμφωνία, αλλά να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση (περί αυτού πρόκειται πολιτικά), δημιουργεί σίγουρα νέα δεδομένα.  Όπως εκτιμούν, στελέχη της ΝΔ, ο Πάνος Καμμένος θα είναι ο μεγάλος χαμένος, καθώς η κοινή γνώμη θα απωλέσει κομμάτι του σκληρού πυρήνα του, ανθρώπων δηλαδή με «ευαισθησίες» στα εθνικά θέματα, που ούτε ήθελαν να ακούν τη λέξη Μακεδονία να είναι ουσιαστικά ταυτόσημη με τα Σκόπια.

Ο Πάνος Καμμένος, πάντως, προσπαθεί με κάθε τρόπο να μειώσει τις απώλειες. Το επεισόδιο με τον Μπαρμπαρούση ήταν μια καλή αφορμή, αφού παρουσιάστηκε λίγο πολύ ως… θεματοφύλακας του Συντάγματος. Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί, καθώς η ένδεια των επιχειρημάτων τους είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Ο Κοτζιάς απειλείται και απειλεί  

Δύο κόντρες στιγμάτισαν τη χθεσινή συνεδρίαση. Η μονομαχία του Άδωνι Γεωργιάδη με τον Πάνο Σκουρλέτη και αυτή της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Νίκο Κοτζιά. Ο νυν υπουργός Εξωτερικών νιώθοντας προφανώς ότι απειλείται έσπευσε σύμφωνα με πληροφορίες να αποχαρακτηρίσει παλαιότερα έγγραφα του ΥΠΕΞ.

Η κυρία Μπακογιάννη είχε έρθει όμως προετοιμασμένη. «Παρακολουθώ τον Υπουργό Εξωτερικών να περιφέρεται στα κανάλια και να απειλεί με δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων.  Είναι η γνωστή στη γενιά μας λογική της Στάζι. Άλλωστε εσείς κύριε Κοτζιά, έχετε εμπειρία από τη συνεργασία σας με το αλήστου μνήμης καθεστώς Χόνεκερ. Όλα όμως! Και μια και κάνετε τον κόπο, ας καταθέσετε και τους φακέλους των δικών σας συνομιλιών κύριε Υπουργέ. Εκτός κι αν έχετε κάτι να κρύψετε», είπε περιμένοντας την αντίδραση Κοτζιά.

Η ίδια, πάντως, περιέγραψε την προσωπική της εμπειρία για όσα συνέβησαν το 2008 στο Βουκουρέστι. Μίλησε για παροχές που και τότε προσφέρθηκαν και κατέδειξε τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Η Νέα Δημοκρατία δεν απεδέχθη τη συμφωνία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ την παρουσιάζει σήμερα ως μια νίκη της χώρας μας…