Το πεδίο της μάχης

Το πεδίο της μάχης

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Η δυνατότητα επιλογής του πεδίου της μάχης είναι καθοριστικός παράγοντας για την έκβασή της, αναφέρει ο Κ. Κλαούζεβιτς στο διάσημο σύγγραμμά του «Περί πολέμου». Και η πολιτική είναι κατ'' εξοχήν το πεδίο όπου η συμβουλή αυτή μπορεί να βρει εφαρμογή. 

Αυτή τη στιγμή και ύστερα από μεγάλο αγώνα της ηγεσίας της Ν.Δ. το πολιτικό παιχνίδι παίζεται στο προνομιακότερο δυνατό πεδίο για την αντιπολίτευση, αυτό της καθημερινότητας. Σ'' αυτό βέβαια έχει συμβάλει καθοριστικά και η καθολική αδυναμία της κυβέρνησης να κυβερνήσει, μια αδυναμία που πλέον έχει γίνει επικίνδυνη για τη ζωή των πολιτών, όπως αποδείχθηκε από τα τελευταία γεγονότα.

Μας προκαλεί λοιπόν πολύ μεγάλη εντύπωση η τακτική κάποιων βουλευτών της Ν.Δ. να απομακρύνονται από το πεδίο όπου μπορούν να κερδίσουν τον πολιτικό τους αντίπαλο και να πηγαίνουν σαν τ'' αρνιά προς σφαγή, μέσα στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ για να ξιφουλκήσουν για ζητήματα πραγματικά ασήμαντα.

Σύμφωνοι. Παίζει ρόλο ο ζήλος του νεοφώτιστου νεοδημοκράτη. Αν προσχώρησες στη Νέα Δημοκρατία χθες, έχεις άγχος να δείξεις ότι υπερασπίζεσαι τις ιδέες τους κόμματος. Όμως, αφενός, κανείς δεν έχει πειστεί ότι τις έχεις εμπεδώσει μέσα σ'' ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να είσαι εσύ σε θέση να δώσεις μάχη γι'' αυτές και αφετέρου, πολλά από αυτά που εσύ θεωρείς ανοιχτά ζητήματα έχουν λήξει από την εποχή ακόμα του ιδρυτή του κόμματος.

Προχθές κι όταν η Αττική είχε μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα επί ώρες, αντί να ασχολούμαστε με άλλο ένα επεισόδιο κυβερνητικής ανικανότητας που έρχεται να προστεθεί στα υπόλοιπα μοιραία και δραματικά, καθόμασταν και ακούγαμε σκυλοκαβγάδες σε εμφυλιοπολεμικό κλίμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το εθνολαϊκιστικό μόρφωμα των κατά φαντασίαν αριστερών, έχει λόγο ύπαρξης μόνο σε περιβάλλον ακραίας πόλωσης και διχασμού. Δεν έχουν κάποιες ιδέες για να αντιπαρατεθούμε οι κυβερνητικοί εταίροι του Πάνου Καμμένου και όποιος θέλει να τους εξαφανίσει το μόνο που έχει να κάνει είναι να αγνοεί τις παιδαριώδεις προκλήσεις τους. Το ν'' αφεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να παίζει μόνος του τον κατά φαντασία εμφύλιο που έχει στήσει θα του προκαλέσει κανονική πολιτική ασφυξία.

Επιπροσθέτως, πέραν του οφθαλμοφανούς λάθους τακτικής, πρέπει να είναι ενοχλητικό για τους οπαδούς της Ν.Δ. κάποιοι να επιζητούν υστερικά την προσοχή τους τη στιγμή που αυτοί έχουν ριχτεί στη μάχη να υπερασπίζονται τον πρώην πρόεδρο και τον έναν αντιπρόεδρο.

Αυτή τη στιγμή βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχουν πιο σοβαρές δουλειές και έννοιες από το ν'' ακολουθήσουν τον Μάκη Βορίδη στις ιδεολογικές σταυροφορίες του. Εξάλλου, αν είχε σε τόσο μεγάλη υπόληψη τις ιδέες της Ν.Δ. δεν θα είχε χρειαστεί τόσο καιρό να ενταχθεί σε αυτή.

Η πόλωση και το εμφυλιοπολεμικό κλίμα συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ. Στοιχειώδες. Στενόχωρο που πρέπει να το θυμίζουμε.

Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο Παρασκευή 24 Αυγούστου