Το νέο «μήνυμα» Μπάιντεν στον Ερντογάν και η πρόσκληση στην Ελλάδα

Το νέο «μήνυμα» Μπάιντεν στον Ερντογάν και η πρόσκληση στην Ελλάδα

Σε μία κίνηση με έντονη σημειολογία και κυρίως σαφή μηνύματα στήριξης της χώρας μας προχώρησε ο Λευκός Οίκος. Την στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται πλήρως αποσταθεροποιημένος, επιλέγοντας ξανά την οδό των προκλήσεων οι ΗΠΑ αποκλείουν την Τουρκία από τη σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία (Summit for Democracy), μια πρωτοβουλία του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν και στέλνουν πρόσκληση στην Ελλάδα.  

Η σύνοδος αναμένεται να διεξαχθεί διαδικτυακά στις 9 και 10 Δεκεμβρίου και είναι πρωτοβουλία του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν. 
Χωρίς αμφιβολία παρότι δεν υπάρχει ευθεία αναφορά στην Τουρκία η μη αποστολή πρόσκλησης στην Άγκυρα στέλνει ένα μήνυμα αποδοκιμασίας του τρόπου που κινείται ο Τούρκος πρόεδρος, με φόντο την κατρακύλα της λίρας και τη συνεχώς διογκούμενη λαϊκή αντίδραση που καταγράφεται στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας. 

Αντιθέτως, η επιλογή Μπάιντεν να είναι η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που θα πάρουν μέρος στη Σύνοδο καταδεικνύει ότι η χώρα μας αποτελεί τον νούμερο ένα σύμμαχο των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. 

Το εξαιρετικό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών αποδεικνύεται, σύμφωνα με πληροφορίες και στο περιεχόμενο της επιστολής που απεύθυνε ο Αμερικανός Πρόεδρος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καλώντας τον στη Σύνοδο. 

«Αναγνωρίζουμε και εκτιμούμε τη συνεργασία σας στο έργο της οικοδόμησης δημοκρατικών κοινωνιών που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και επιτρέπουν σε όλους τους πολίτες να προοδεύσουν. Σε μια συγκυρία σημαντικών προκλήσεων και τεράστιων ευκαιριών, είναι περισσότερο σημαντικό από ποτέ οι δημοκρατίες να αποδείξουν ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των λαών μας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Μπάιντεν στον Έλληνα πρωθυπουργό. 

Η πρόσκληση είναι ιδιαίτερα σημαντική διπλωματικά και πολιτικά, καθώς επαναβεβαιώνει το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων που επισφραγίστηκε με την πενταετή επέκταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ (MDCA), ενώ αναμένεται να σηματοδοτηθεί και από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. 

Στη Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία έχουν προσκληθεί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από 110 χώρες, καθώς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της αμερικανικής κυβέρνησης, στην οποία ο Λευκός Οίκος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία, καθώς βασικό αφήγημα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική είναι οι διεθνείς σχέσεις που βασίζονται σε κανόνες και αρχές(rules based international order): στη δημοκρατία και στα ανθρώπινα δικαιώματα.