Το Μαξίμου φοβάται τους Έλληνες του εξωτερικού, παίζει καθυστερήσεις με την ψήφο τους

Το Μαξίμου φοβάται τους Έλληνες του εξωτερικού, παίζει καθυστερήσεις με την ψήφο τους

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Ερωτηματικά και πλήθος αποριών προκαλεί η επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να μην συναινέσει άμεσα στην πρόταση της ΝΔ για παροχή ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και τελικά να επιλέξει «το στρίβειν διά της συγκρότησης επιτροπής», η οποία και θα εξετάσει το ζήτημα.

Για μία ακόμα φορά η κυβέρνηση δε δείχνει πρόθυμη να βάλει νερό στο κρασί της, αφήνοντας, όπως όλα δείχνουν, τους πάρα πολλούς Έλληνες που ζουν μακριά, χωρίς το δικαίωμα να καθορίσουν την κυβέρνηση της Ελλάδας.

Το υπουργείο Εσωτερικών αντί να φέρει συγκεκριμένη ρύθμιση ώστε να επιτραπεί η ψήφος των κατοίκων εξωτερικού παραπέμπει το ζήτημα, μέσω τροπολογίας, σε επιτροπή που θα ερευνήσει το θέμα. Η στάση που κρατά η κυβέρνηση μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ως αμυντική, μια και αποφεύγει να πάρει ξεκάθαρη θέση για ένα ζήτημα που πέρα και πάνω από όλα είναι πρωτίστως ηθικό.

Η πρόταση της ΝΔ για δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό κατατέθηκε εδώ και αρκετούς μήνες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο.

Αφορά μόνο όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, οι οποίοι θα προσέρχονται σε πρεσβείες και προξενεία και θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας χωρίς σταυρό. Οι ψήφοι θα προσμετρώνται στην Επικράτεια και θα αποτελεί υπόθεση των κομμάτων αν θέλουν να εντάξουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας πρόσωπα από την ομογένεια.

Οι εκλογικοί κατάλογοι θα καταρτιστούν όπως για τους ετεροδημότες και σε τρεις μήνες, υπολογίζουν στη ΝΔ, μπορεί να είναι έτοιμοι.

Με βάση το παραπάνω σκεπτικό το θέμα της ψήφου των ομογενών είναι μόνο ζήτημα «χωροταξικό» και όχι ουσίας. Δεν απαιτούνται νέοι κατάλογοι, ούτε διπλοεγγραφές. Αφορά όλους όσοι σε θεωρητικό επίπεδο θα μπορούσαν να πάρουν το αεροπλάνο και να έρθουν στην Ελλάδα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Τόσο απλά και τόσο ξεκάθαρα.

Το ερώτημα λοιπόν που διατυπώνεται είναι γιατί η κυβερνητική πλειοψηφία δεν αποδέχεται το πλαίσιο που προτείνει η ΝΔ. Μία απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα, θα μπορούσε να ήταν, κάτι που υποστηρίζουν ορισμένοι πιο υποψιασμένοι. Η πιθανή ψήφος των ομογενών θα επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα και μάλιστα θα έγερνε την πλάστιγγα υπέρ της ΝΔ.

Το αν ο παραπάνω ισχυρισμός είναι αληθινός, μένει να αποδειχθεί στο μέλλον, αφού κανείς δεν μπορεί να προκαταλάβει την οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως δηλώνουν αποφασισμένοι να επιμείνουν στην αναγκαιότητα παροχής ψήφου σε όλους όσοι μένουν εκτός συνόρων, κάτι άλλωστε που έχουν υιοθετήσει όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είναι μία ηθική υποχρέωση απέναντι όχι μόνο στα νέα παιδιά τα οποία έφυγαν από την Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης, αλλά και σε όλους όσοι θέλουν να συμμετέχουν στα κοινά και δεν έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στην χώρα.

Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας κρύβεται στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων που διαμένουν εκτός Ελλάδας και προσπαθεί – κάνοντας προφανώς μικροκομματικούς υπολογισμούς – διατηρήσει με κάθε τρόπο το υφιστάμενο προβληματικό πλαίσιο», τονίζει στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη.

Φωτογραφία: Intimenews.gr