Το «φάντασμα» της αξιολόγησης στοιχειώνει την κυβέρνηση

Το «φάντασμα» της αξιολόγησης στοιχειώνει την κυβέρνηση

Του Γιάννη Σιδέρη

Το μόνιμο άγχος που διακατέχει την κυβέρνηση, σε σημείο εμμονής (όπως ανέφεραν στο Liberal συνομιλητές της κυβέρνησης), μετέφερε ο πρωθυπουργός στην συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τους Σύρους πρόσφυγες: Πρόκειται για την επιδίωξη της σύντομης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ει δυνατόν εντός του Φεβρουαρίου. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε στην κα Μέρκελ την σημασία της ταχείας και επιτυχούς ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, υπογραμμίζοντας ότι οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών δεν πρέπει να γίνουν αφορμή για καθυστερήσεις.

Η γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησε αλλά… δεν συναίνεσε - με την έννοια ότι θεσμικώς φερόμενη, έδειξε στον κ. Τσίπρα προς την κατεύθυνση των θεσμών. Όπερ σημαίνει ότι η -και σε αυτό- εμμονική προσπάθεια του έλληνα πρωθυπουργού να επιτύχει πολιτική διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση, (ελέω προσφυγικού και κάποιων ανεπαίσθητα θετικών τάσεων στους οικονομικούς δείκτες), για μια ακόμη φορά οδεύει σε αποτυχία. Οι νόρμες των δανειστών βασίζονται σε αριθμούς και δεδομένα, τα οποία λειτουργούν δεσμευτικώς και για τους εκπροσώπους τους, και η Ελλάδα θα επιτύχει την αξιολόγηση εφόσον, καλώς ή κακώς, ανταποκριθεί σε ό,τι της ζητούν με βάση την συμφωνία που έχει υπογράψει.

Την ίδια στιγμή νέα προσκόμματα εγείρονται εκείθεν του Ατλαντικού, καθώς η διευθύντρια του ΔΝΤ συνδέει το ασφαλιστικό (την αχίλλειο πτέρνα δηλαδή της ελληνικής κυβέρνησης), με την βιωσιμότητα του χρέους. Η Διευθύντρια του ΔΝΤ στάθηκε στην ανάγκη το σύστημα να καταστεί βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμη και μακροχρόνια βάση. «Εάν η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση δεν είναι τόσο βαθιά όσο χρειάζεται, τότε η άλλη πλευρά (σ.σ. Ευρώπη) θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», επεσήμανε. Το άκουσαν οι ευρωπαίοι και ένιωσαν ανατριχίλα!

Ως κερασάκι στην δύσπεπτη τούρτα ήρθαν οι χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν, η οποία παρότι αναγνωρίζει μικρές θετικές επιδόσεις στην οικονομία, προβλέπει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετα μέτρα για τη διετία 20016-17.

Σενάρια επί σεναρίων

Και όλα αυτά σε ένα πεδίο κινούμενης άμμου, που καθιστά ασταθές το κυβερνητικό βάθρο και έχει αποτέλεσμα να αρχίσουν να αναπτύσσονται για μια ακόμη φορά, σενάρια προσφυγής σε εκλογές, κυβερνήσεις συνεργασίας ή συγκρότηση οικουμενικής!

Το Liberal είναι σε θέση να γνωρίζει ότι τέτοια σενάρια (που σαφώς εξάπτουν την φαντασία του κοινού και των δημοσιογράφων), υπάρχουν ως υποθέσεις εργασίας, και γι' αυτό ανενεργά. Το «άγιο δισκοπότηρο» που αναζητά εναγωνίως η κυβέρνηση είναι αυτό που προείπαμε: η Αξιολόγηση. Εάν αυτή δεν επιτευχθεί, τότε όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, με το πλέον πιθανό την απόδραση της κυβέρνησης.

Το Μαξίμου έχει επίσης την δική του ανάγνωση περί των σεναρίων. Τα αποδίδει σε στοχευμένη και προγραμματισμένη δράση κύκλων που έχουν ως στόχο την κυβερνητική αποσταθεροποίηση (ενώ αποφεύγουν φυσικά να παραδεχθούν ότι υπαρκτά ή όχι τα σενάρια, θρέφονται από την δική της έκδηλη αδυναμία περί το κυβερνάν σε καιρούς μνημονίων).

Προσφυγικό

Τούτων δοθέντων, η κατάσταση παραμένει ως έχει στα της διαπραγμάτευση. Ούτως ή άλλως η πρώτη εβδομάδα κάθε νέους κύκλου διαπραγμάτευσης, είθισται να είναι διερευνητική, των προθέσεων αλλήλων. Γι' αυτό και δεν έχουν εκπέμψει σήμα αποδοχής ή άρνησης των ελληνικών προτάσεων, πλην των δημοσιονομικών.

Η κυβέρνηση ωστόσο στο θέμα του προσφυγικού μετράει κάποια μικρή νίκη στα σημεία, έναντι της Τουρκίας, έστω και ερήμην της. Παρόλο που ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, επιδόθηκε εκ νέου σε ανθρωπιστικές κορώνες που ηχούν αδιάφορες στα αυτιά των ευρωπαίων, εκείνο που τους ανάγκασε να ανασκουμπωθούν είναι η εισαγωγή του προβλήματος στις χώρες τους.

Έτσι για πρώτη φορά αποφασίστηκε να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία. Ήδη άρχισαν τα εκταμιεύονται τα 3 δισ. που έχει λαμβάνειν για το προσφυγικό, αλλά αυτά θα είναι παρελκόμενα των εκάστοτε δράσεών της. Εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστρία, με την συμμετοχή τούρκων αξιωματούχων, θα δίνουν το πράσινο φως για την εκταμίευση των εκάστοτε κονδυλίων, στο μέτρο που η Τουρκία θα υλοποιεί τα αντιστοίχως συμφωνηθέντα μέτρα.

Θετικό για τη χώρα μας θα είναι να ολοκληρωθεί εκείνο που μας ανέφεραν πηγές της κυβέρνησης, ότι η κ. Μέρκελ ζητεί να έχουν ολοκληρωθεί τα hotspots έως τις 18 Φεβρουαρίου, οπότε διεξάγεται η σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι έως τότε θα έχει υλοποιήσει τις σχετικές δεσμεύσεις της, και μάλλον θα το πετύχει με την ενεργοποίηση των στρατιωτικών υπηρεσιών.

Απεργία

Και όλα αυτά με φόντο τις πρωτοφανείς σε μαζικότητα χθεσινές κινητοποιήσεις. Στο Μαξίμου επιμένουν να χαρακτηρίζουν τη χθεσινή μέρα «μια συνηθισμένη απεργία». Και επειδή πάντα κάθε σενάριο έχει και τους κακούς του, στην προκειμένη περίπτωση οι κακοί είναι τα κανάλια, με την «ενδιαφέρουσα - όπως μας είπαν - προσπάθεια των καναλιών να ερμηνεύσουν την απεργία ως εξέγερση κατά του Τσίπρα»!

Άλλωστε θέλουν να δείχνουν ότι… δεν τους τους πολυαφορά η απεργία αφού «οι απεργίες γίνονται ενάντια στη εργοδοσία»! Γι' αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπέρ της συμμετοχής των μελών του σε αυτή!