Το χλιαρό χειροκρότημα Τσίπρα, οι απουσίες του ΣΥΡΙΖΑ και η αποχώρηση Φίλη

Το χλιαρό χειροκρότημα Τσίπρα, οι απουσίες του ΣΥΡΙΖΑ και η αποχώρηση Φίλη

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή μετά την ομιλία του Βολοντιμίρ Ζελένσκι έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει επιλέξει το ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου κρατώντας ίσες αποστάσεις. Το χλιαρό χειροκρότημα Τσίπρα, οι απουσίες βουλευτών και η αποχώρηση Φίλη προκαλεί ερωτήματα αφού η συνεδρίαση αφορούσε τον Ουκρανό πρόεδρο που όμως εκπροσωπεί μέσα από τις παρεμβάσεις του τον ουκρανικό λαό.

Ο Αλέξης Τσίπρας μόλις χθες μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Κρήτη TV, δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραστεί στη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας και δεν θα ακολουθήσει το δρόμο του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης αλλά και την μεσοβέζικη λύση Βαρουφάκη, το κόμμα του οποίου παρέστη διά… εκπροσώπου. Όσα όμως είπε δείχνουν τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ φθάνοντας στο σημείο να δηλώνει πως οι κυρώσεις προς την Ρωσία πλήττουν αυτούς που τις εφαρμόζουν όπως και το ότι δεν ήταν σωστό να τίθεται θέμα τοποθέτησης βαλλιστικών πυραύλων στην Ουκρανία ή να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Όπως και η θέση που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της απέλασης των 12 Ρώσων διπλωματών που έφτασε στο σημείο να κατηγορεί εμμέσως τη χώρας ότι σύρεται πίσω από τις αποφάσεις των υπολοίπων χωρών καθώς και ότι δεν έπρεπε να προκαλέσει την Μόσχα και το Κρεμλίνο.

Η εικόνα που μεταδόθηκε από τη Βουλή χαρακτηριστική μετά το τέλος της ομιλίας του προέδρου της Ουκρανίας. Το χλιαρό χειροκρότημα από τον Αλέξη Τσίπρα και την Όλγα Γεροβασίλη, τα άδεια έδρανα εκεί που θα έπρεπε να βρίσκονται βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η αποχώρηση Φίλη με αφορμή τις τοποθετήσεις των δύο Ουκρανών στρατιωτών με ελληνικές ρίζες. Έρχονται απλά να αναδείξουν πως η στάση των ίσων αποστάσεων αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή για την αξιωματική αντιπολίτευση που ναι μεν καταδικάζει την ρωσική εισβολή εν τούτοις δεν παραλείπει να προσθέτει ένα «αλλά», το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις ταυτίζεται και με τα όσα υποστηρίζει το Κρεμλίνο και το καθεστώς Πούτιν που δηλώνει ότι αναγκάστηκε να εισβάλει στην Ουκρανία.