Το Brexit έφερε συναίνεση και ο Βαρβιτσιώτης καλή νομοθέτηση

Το Brexit έφερε συναίνεση και ο Βαρβιτσιώτης καλή νομοθέτηση

Του Αλέξανδρου Διαμάντη 

Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης για το 2020, τη στιγμή που το επόμενο χρονικό διάστημα θα ψηφιστούν αλλά 19 νομοσχέδια. Ποδαρικό... συναίνεσης έγινε με τη ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το Brexit, το οποίο ψηφίστηκε σχεδόν απ' όλα τα κόμματα. Γεγονός που χαιρέτησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. 

«Σημαντική η υπερψήφιση στη #vouli από όλα σχεδόν τα κόμματα του νομοσχεδίου για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θωρακίζει τη χώρα απέναντι στις αναταράξεις του #Brexit.», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Αξίζει να επισημανθεί ότι εκτός από το ΚΚΕ που ψήφισε «παρών», όλα τα άλλα κόμματα υπερψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο, ενώ με ευρύτατη πλειοψηφία πέρασαν τα άρθρα και το σύνολο του νομοσχεδίου.

Σημειώνεται, ότι στο νομοσχέδιο εντάχθηκε τροπολογία για τη θεσμοθέτηση της Business Visa, ένα νέο είδος θεώρησης εισόδου σε επιχειρηματίες από τρίτες χώρες προκειμένου να επισκεφτούν τη χώρα μας για επαγγελματικούς και επιχειρηματικούς σκοπούς.

Επιπλέον, με μία νομοθετική αλλαγή που ψηφίστηκε χθες ανοίγει ο δρόμος για τη στελέχωση της ΑΑΔΕ με 420 προσλήψεις και 190 μετατάξεις εν όψει του Brexit.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης κρίνεται θετικό για τρεις λόγους:  

Πρώτον, η καλή συνεργασία του επισπεύδοντος αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών με τα υπόλοιπα υπουργεία, περίπου δέκα τον αριθμό, τόσο στο θέμα του Brexit όσο και στην τροπολογία για τη Business Visa. Άλλωστε στη συνεδρίαση, μίλησαν πέραν του ΑΝΥΠΕΞ, ένας ακόμη Υπουργός, του Τουρισμού, ο Χάρης Θεοχάρης και ένας υφυπουργός, των Οικονομικών, ο Θ. Σκυλακάκης. 

Δεύτερον, δεν έγινε κατάχρηση στην κατάθεση τροπολογιών, όπως συνέβαινε στο παρελθόν επί ΣΥΡΙΖΑ. Πέραν της business visa, χρειάστηκε να κατατεθεί μία μόνο τροπολογία, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει καλός συντονισμός μεταξύ της γενικής γραμματείας της κυβέρνησης και των υπουργείων.

Τρίτον, η καλή επεξεργασία στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, Εξωτερικών και Οικονομικών, σε συνδυασμό και με τη θετική γνώμη των φορέων, γι’ αυτό και ο κ. Βαρβιτσιώτης ευχαρίστησε τους εισηγητές των κομμάτων για τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους.