Π. Σγουρίδης: Αναπομπή της συμφωνίας των Πρεσπών και εκλογές

Π. Σγουρίδης: Αναπομπή της συμφωνίας των Πρεσπών και εκλογές

Την αναπομπή της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον Αλ. Τσίπρα και την προκήρυξη εκλογών ζήτησε ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, μετά τις δηλώσεις του Ζ. Ζάεφ για τη «μακεδονική» γλώσσα, σημειώνοντας ότι οι ΑΝΕΛ έχουν ξεκαθαρίσει ότι όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή, θα αποσυρθούν από την κυβέρνηση.

«Το άρθρο 19 της προσυμφωνίας των Πρεσπών ήδη ενεργοποιήθηκε, σε περίπτωση που δεν τηρούνται κάποια πράγματα υπάρχει μια διαδικασία. Από τη στιγμή που εμμένουν σε αυτά (σ.σ. περί "μακεδονικής" γλώσσας) και δεν τα αφαιρούν από το Σύνταγμά τους, είναι μια ευκαιρία στον κ. Πρωθυπουργό να πει ότι δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα, αναπέμπω τη Συμφωνία, και οδηγώ την Ελλάδα σε εκλογές», σημείωσε ο κ. Σγουρίδης μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 και αναφερόμενος στην παρέμβαση του Μάθιου Νίμιτς.

Στην ερώτηση αν την αναπομπή ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα και ο Πάνος Καμμένος, ο κ. Σγουρίδης απάντησε «γνωρίζω ότι οι δύο άνδρες έχουν ανοιχτά τηλέφωνα, δεν ξέρω αν το ζήτησε».

«Από τη στιγμή που παραβιάζεται η Συμφωνία στο θέμα της "μακεδονικής" ταυτότητας και "μακεδονικής" γλώσσας, που θα διδάσκεται μέσα στην Ελλάδα, δεν πρόκειται για αφορμές αλλά για αιτίες (σ.σ. για αναπομπή τη Συμφωνίας)», πρόσθεσε ο Π. Σγουρίδης. 

Ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ επανέλαβε ότι «εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι όταν έρθει η συμφωνία αποσυρόμαστε από την κυβέρνηση και δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία».

«Η δική μας θέση είναι ότι δεν μιλάμε για καλή ή κακή συμφωνία αλλά ότι η πηγή των κακών είναι η λέξη "Μακεδονία"», πρόσθεσε ο Παναγιώτης Σγουρίδης.

Στην ερώτηση, τέλος, αν υπάρχει ενδεχόμενο τετραπλών εκλογών το Μάρτιο, ο κ. Σγουρίδης απάντησε ότι «δεν θα πρέπει να εμπλακεί ο λαός σε διλήμματα. Από τη στιγμή που αποφασιστεί, όμως, μπορεί να γίνει και αυτό αν η συμφωνία έρθει μέσα στην καρδιά των δημοτικών εκλογών».

Φωτογραφία: Ιntime news