Τι θα έκανε ο Αλ. Τσίπρας για να εμβολιαστούν οι πολίτες

Τι θα έκανε ο Αλ. Τσίπρας για να εμβολιαστούν οι πολίτες

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει κρατήσει μια επαμφοτερίζουσα στάση στο θέμα των εμβολιασμών. Από την αμφισβήτηση της ύπαρξής τους στην αμφισβήτηση της ύπαρξης ικανού αριθμού εμβολίων και από το ξεστοκάρισμα στις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης περί αποτυχίας του προγράμματος λόγω έλλειψης... αξιοπιστίας. Τι απάντησε όμως στις ερωτήσεις που του έγιναν για το πώς ο ίδιος θα έπειθε τους πολίτες να εμβολιαστούν;

Στη συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη το θέμα της πανδημίας κάλυψε σημαντικό μέρος αυτής. Το θέμα του εμβολιασμού και της μειωμένης πλέον προσέλευσης τέθηκε σε σειρά ερωτήσεων κυρίως ως προς το σκέλος κατά το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά καταγγέλλουν την πορεία του προγράμματος Ελευθερία και κατηγορούν την κυβέρνηση πως απέτυχε διότι δεν έχει αξιοπιστία και συγκεκριμένο σχέδιο προκειμένου να πείσει τους πολίτες.

Ο ίδιος δηλώνει πως όλες οι ενέργειες που έγιναν ήταν λάθος, κληθείς όμως να απαντήσει τι θα έπραττε ο ίδιος αν ήταν πρωθυπουργός, έδωσε τις εξής χαρακτηριστικές απαντήσεις:

«ΕΡ. Ποια είναι πραγματικά η δική σας πρόταση; Τι διαφοροποίηση θα έπρεπε να υπάρχει για να τα πάμε καλύτερα σε αυτό το θέμα.

ΑΠ: Αν είχαμε ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, αν είχαμε περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές, αν είχαμε περισσότερες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ένα σοβαρό εμβολιαστικό πρόγραμμα, μια καμπάνια που να έπειθε τους πολίτες, δεν θα βρισκόμασταν σήμερα σε αυτά τα χάλια.

Διότι εγώ, κ. Σρόιτερ, ανησυχώ πάρα πολύ. Κάθε εβδομάδα χάνεται σχεδόν ένα χωριό, 300 συμπολίτες μας κάθε εβδομάδα. Είναι πολύ μεγάλος αριθμός. Βρισκόμαστε από τον Αύγουστο και μετά στις χειρότερες θέσεις σε απώλειες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, συναγωνιζόμαστε με τη Βουλγαρία ποια θα είναι τελευταία. Και βλέπω από την πλευρά της κυβέρνησης να έχει σφυρίξει τη λήξη της πανδημίας, παρακάμπτοντας ακόμη και τους επιστήμονες που όλο το πρώτο διάστημα ήταν κορώνα στο κεφάλι μας και ουσιαστικά να εκπέμπει ένα μήνυμα χαλαρότητας.

Και ένα κλίμα χαλαρότητας και στους εμβολιασμένους που κακώς- και οι εμβολιασμένοι πρέπει να προσέχουν. Κυρίως όμως ανησυχώ πάρα πολύ διότι είναι πολύ μεγάλα τα ποσοστά των ανεμβολίαστων στις κρίσιμες ηλικίες. Είναι ένα 25% στις ηλικίες πάνω από 80 που όταν νοσήσουν, έχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να καταλήξουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

ΕΡ: Πώς προτείνετε εσείς αυτοί οι άνθρωποι να πειστούν τελικά –αν μπορούν να πειστούν- να πάνε να εμβολιαστούν και οι νέοι και οι μεγαλύτεροι; Γιατί θεωρητικά κι εγώ συμφωνώ μαζί σας ότι πρέπει να εμβολιαστούν περισσότεροι. Το ερώτημα είναι το πώς.

ΑΠ: Πάντως όχι μέσα από μια λογική καμπάνιας που σαν στόχο δεν είχε να πείσει τους πολίτες, αλλά να αποτελέσει το όχημα προκειμένου ο κ. Μητσοτάκης να αποκτήσει ερείσματα σε Μέσα Ενημέρωσης. Να φτιάξει το δικό του καθεστώς. Διότι αυτό έκανε.

Και κυρίως όχι με μια λογική «πάρε 150 ευρώ για να εμβολιαστείς», «πάρε gigabyte αν θα εμβολιαστείς», «εμβολιάστηκες και ξεμπέρδεψες». Είναι πολύ πιο σύνθετο πράγμα η πανδημία. Νομίζω όμως ότι κάτι φταίει και βρισκόμαστε τόσο χαμηλά σε επίπεδο εμβολιασμού εννοώ, και κάτι φταίει επίσης που έχουμε τόσο υψηλό αριθμό θανάτων το τελευταίο διάστημα».

Ο δημοσιογράφος μη λαμβάνοντας απάντηση επέμεινε:

ΕΡ: Κάποιος κακεντρεχής θα πει ότι «πάλι μας είπατε τι να μην κάνουμε, δεν μας είπατε τι να κάνουμε». Τι αλλάξουμε. Πώς να τους πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους.

ΑΠ: Κύριε Σρόιτερ, για να πείσει μια κυβέρνηση, ένας πρωθυπουργός, πρέπει να έχει αξιοπιστία, πρέπει να μπορεί ο λόγος του να γίνεται αποδεκτός από την κοινωνία. Άρα, θα έπρεπε όλοι μαζί, και η αντιπολίτευση στη χώρα έβαλε πλάτη στην πανδημία -όχι όπως σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν αντίθετοι ακόμη και στα μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης, ακόμη και στα προγράμματα του εμβολιασμού- θα έπρεπε όλοι μαζί να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να δούμε με ποιο τρόπο θα πείσουμε τους πολίτες και με ποιο τρόπο θα κλείσουμε τις τρύπες στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, θα κλείσουμε τις τρύπες στο ΕΣΥ.

Η Πορτογαλία είναι μια χώρα η οποία έχει περίπου όμοιο πληθυσμό με αυτό της Ελλάδας. Γιατί είναι στο 88% ο εμβολιασμός εκεί; Τι άλλο έκαναν εκεί; Δεν είμαστε στις πρώτες μέρες, έχουν περάσει 20 μήνες, έχουμε 15.000 νεκρούς στην πλάτη, τούτη την ώρα που μιλάμε.

Άρα μη με ρωτάτε εμένα, λες κι είναι κάτι μεταφυσικό το τι θα κάναμε. Τι έπραξαν στην Πορτογαλία; Τι έκαναν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δεν το κάνει εδώ η κυβέρνηση;»

Και επέμεινε:

ΕΡ: Εγώ στο πρακτικό σας ρωτάω τι θα κάναμε και θα δώσω ένα παράδειγμα. Είπατε κάτι το οποίο το κράτησα στην συζήτηση αυτή, ότι προσοχή σε αυτή την αίσθηση που περνάει η κυβέρνηση ότι για τους εμβολιασμένους το θέμα έχει τελειώσει και καταλαβαίνω εδώ, από ένα σημείο και μετά, είπατε ταυτόχρονα επίσης όχι, να τιμωρούνται ταυτόχρονα οι ανεμβολίαστοι.

Καταλαβαίνω εδώ ότι είστε αντίθετος με τη χαλάρωση των μέτρων για τους εμβολιασμένους. Και ρωτάω: η δική σας θέση εδώ ποια είναι; Ότι πρέπει οι ανεμβολίαστοι και οι εμβολιασμένοι να διασκεδάζουν μαζί στους κλειστούς χώρους, ή πρέπει να μην ανοίξουν οι κλειστοί χώροι για κανέναν;

ΑΠ: Κύριε Σρόιτερ, από την πρώτη στιγμή εμείς ακολουθήσαμε ένα δόγμα και η κυβέρνηση νομίζω που ήταν: ό,τι πουν οι ειδικοί. Σήμερα το δόγμα αυτό έχει εγκαταλειφθεί. Σήμερα δεν ακούμε τι λένε οι ειδικοί. Η κυβέρνηση μας έλεγε ότι κέρδισε δυο φορές την πανδημία και ότι τα πήγε εξαιρετικά. Που είναι αυτή η dream team που θριάμβευσε; Πού είναι ο υπουργός Υγείας, ο κ. Κικίλιας, σήμερα; Πήγε στο Τουρισμού. Πού είναι ο υφυπουργός, ο κ. Κοντοζαμάνης; Που είναι ο κ. Αρκουμανέας του ΕΟΔΥ;

Άρα, πρέπει πρώτα πρώτα ο ίδιος ο πρωθυπουργός να συνειδητοποιήσει ότι η πολιτική που ακολούθησε όλους τους προηγούμενους μήνες, η πολιτική του να βαυκαλίζεται και να ωραιοποιεί μια πραγματικότητα θέλοντας να πάρει τα εύσημα ότι νίκησε την πανδημία, ήταν αποτυχημένη. Ένα και στο χέρι.

Δεύτερον: Δεν μπορείς την περίοδο της πανδημίας, όταν χάνεις ανθρώπους και όταν ο κίνδυνος είναι μπροστά, να δημιουργείς ένα κλίμα εφησυχασμού. Τρίτον: Δεν μπορείς να μη δίνεις βάρος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

ΕΡ: το είπατε αυτό.

ΑΠ: Μειώθηκαν οι δαπάνες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε περίοδο πανδημίας, κ. Σρόιτερ. Αυτό είναι εγκληματικό.
Από εκεί και πέρα με ρωτάτε σε σχέση με τα μέτρα τα τελευταία οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός…»

Στο σημείο αυτό ο δημοσιογράφος σταμάτησε να επιμένει δεδομένου ότι και ο τηλεοπτικός χρόνος δεν είναι απεριόριστος εν τούτοις αξίζει και μια αναφορά στο θέμα της υποχρεωτικότητας για τους υγειονομικούς όπου ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη σχετική διάταξη ζητώντας να ισχύσει ένα είδος προαιρετικής υποχρεωτικότητας χωρίς επιπτώσεις για όσους αρνηθούν να εμβολιαστούν.

«Ανακοίνωσε υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό στους υγειονομικούς. Γιατί στους υγειονομικούς κατά προτεραιότητα, είχε μια λογική αυτό, διότι έρχονται σε επαφή με ασθενείς και είπαμε στηρίζουμε την κατ’ εξαίρεση αυτή τη λογική της υποχρεωτικότητας στους υγειονομικούς» είπε, αν και την καταψήφισε προσθέτοντας ότι «Βλέπω όμως ότι αυτή η λογική της υποχρεωτικότητας στους υγειονομικούς δεν είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα πρόσληψης νέων νοσηλευτών, το αντίθετο. Δημιουργήθηκαν κενά στον χώρο της δημόσιας υγείας».