Τι απαντάει για την υπερατλαντική αποστολή στη Φλόριντα

Τι απαντάει για την υπερατλαντική αποστολή στη Φλόριντα

Διευκρινίσεις για την αποστολή στη Φλόριντα της γενικής γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής και των άλλων έξι, έδωσε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι ήταν προγραμματισμένη εδώ και δυο μήνες. Επίσης τονίζει ότι η γενική γραμματέας θα επιστρέψει στις 24 Ιουνίου, αν και στη σχετική υπουργική έγκριση αναφέρεται ότι θα επιστρέψει 1η Ιουλίου, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά για την παραμονή των υπολοίπων μελών της αποστολής.

Το υπουργείο σημειώνει ότι «το ταξίδι της ελληνικής αποστολής στο Ορλάντο προγραμματίστηκε εδώ και δύο μήνες λόγω της αξιολόγησης της χώρας μας από τον Οργανισμό Χρηματοπιστωτικής Δράσης (FATF) για το πλαίσιο της ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας». 

«Η προετοιμασία της πολύ αυστηρής αυτής αξιολόγησης, επικεφαλής της οποίας είναι η Γενική Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, κ. Έλενα Παπαδοπούλου, γίνεται συστηματικά τα τελευταία τρία χρόνια, σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες αρχές (Αρχή ενάντια στο Ξέπλυμα Χρήματος, Τράπεζα της Ελλάδος, ΑΑΔΕ, Υπουργείο Εξωτερικών, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Ελληνική Αστυνομία κ.ά.)», αναφέρει.

Επίσης τονίζει ότι «η ελληνική αποστολή έχει καταφέρει έως τώρα να αναβαθμίσει σημαντικά τη θέση της χώρας στον τομέα αυτό, δεδομένου ότι κατόπιν της προηγούμενης αξιολόγησης το 2007, η Ελλάδα είχε μπει σε γκρίζα λίστα. Προστίθεται δε, ότι η γενική γραμματέας είναι προγραμματισμένο να επιστρέψει στην Αθήνα αμέσως μετά το πέρας της αποστολής, στις 24 Ιουνίου».

Η ανακοίνωση του Υπουργείου καταλήγει υπενθυμίζοντας στα ΜΜΕ ότι ήταν ήδη ενήμερα για την προγραμματισμένη αυτή συνάντηση στις ΗΠΑ από τις 19/11/2018, με το σχετικό ενημερωτικό έγγραφο το οποίο είχε δημοσιοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την απόφαση έγκρισης της αποστολής που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, αν και θα είναι εννιαήμερη, από τις 14 Ιουνίου έως και τις 21 Ιουνίου, αναφέρεται ότι δεν θα επιστρέψουν άμεσα, αλλά θα παραμείνουν είτε για προσωπικούς λόγους, είτε κάνοντας χρήση θεσμοθετημένης άδειας. Κάποιοι θα επιστρέψουν στις 24 Ιουνίου και άλλοι στις 27 Ιουνίου, ενώ η γ.γ. Οικονομικής Πολιτικής θα επιστρέψει την 1η Ιουλίου.

Διαβάστε ακόμη: Αποστολή στη Φλόριντα για τη γ.γ. οικονομικής πολιτικής και άλλους έξι