Θ. Σκυλακάκης: Ποιος είναι ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

Θ. Σκυλακάκης: Ποιος είναι ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

Ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θόδωρος Σκυλακάκης, είναι ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, όπως ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Ο κ. Σκυλακάκης θα αναλάβει αναβαθμισμένο ρόλο στην επιτροπή της κυβέρνησης για την διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1959. Το 1981 αποφοίτησε με άριστα από το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο (MBA) από το Πανεπιστήμιο Σίτι του Λονδίνου και μεταπτυχιακό δίπλωμα από την Βρετανική Εταιρεία Ερευνών Αγοράς (British Market Research Society) στην Έρευνα Αγοράς. Το 2010 πήρε διδακτορικό με άριστα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα την «κοινωνική ανοχή στη διαφθορά».

Έχει εργαστεί στον χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας από το 1985 και έχει ιδρύσει τρεις εταιρείες στους κλάδους της επικοινωνίας (1994), της διαχείρισης κρίσεων (2000) και της αγροτικής παραγωγής & μεταποίησης (2014).

Έχει συγγράψει το βιβλίο «Στο Όνομα της Μακεδονίας» (1995) και έχει πλούσια αρθρογραφία στον ελληνικό και ξένο τύπο.

Μέλος της ΟΝΝΕΔ από το 1976, το 1989 υπηρέτησε ως Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Τζανή Τζαννετάκη και από το 1989 ως το 1990 ως Σύμβουλος του Υπουργού Εθνικής Αμύνης. Έχοντας υπηρετήσει τη Νέα Δημοκρατία από διάφορες θέσεις, στις 21 Σεπτεμβρίου 2010 διεγράφη από τη Νέα Δημοκρατία, διότι εξέφρασε την αντίθεσή του στην επίσημη γραμμή του κόμματος αναφορικά με το Μνημόνιο. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του κόμματος Δημοκρατική Συμμαχία, από την οποία αποχώρησε στις 21 Μαΐου 2012, διαφωνώντας με την εκλογική συνεργασία του κόμματος με τη Νέα Δημοκρατία.

Τον Νοέμβριο του 2012 προσχώρησε στο κόμμα της Δράσης. Την 1 Ιουνίου 2013, εξελέγη 3ος πρόεδρος της Δράσης, με 70 ψήφους, διαδεχόμενος τον Αντύπα Καρίπογλου. Επανεξελέγη τον Φεβρουάριο του 2014 και τον Μάιο του 2016, στα αντίστοιχα τακτικά Συνέδρια. Τον Ιανουάριο του 2017 ανακοινώθηκε η συνεργασία της Δράσης με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και η ανάληψη της ευθύνης από τον Θόδωρο Σκυλακάκη της Ομάδας Δράσης της ΝΔ για θέματα προσέλκυσης επενδύσεων, άρσης εμποδίων στην επιχειρηματικότητα και εξωστρέφειας μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Διατέλεσε τελευταίος πρόεδρος του φιλελεύθερου κόμματος Δράση. Έχει επίσης διατελέσει ευρωβουλευτής (2009-2014), μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) (2009-2011) και μέλος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (2011-2014).

Τον Ιούλιο του 2019 ανέλαβε υφυπουργός στο Υπουργείο Οικονομικών αρμόδιος για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Ελένη Παπαπάνου, με την οποία έχουν δύο κόρες, τη Μαριάννα και την Ειρήνη.