Τ. Θεοδωρικάκος: Ωρολογιακή βόμβα τα σκουπίδια στην Αττική

Τ. Θεοδωρικάκος: Ωρολογιακή βόμβα τα σκουπίδια στην Αττική

Εκρηκτική χαρακτήρισε ο Τάκης Θεοδωρικάκος την κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει ο κορεσμός του ΧΥΤΑ Φυλής, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει όλες τις λύσεις, αφού το πρόβλημα των σκουπιδιών στην Αττική αποτελεί ουσιαστικά «ωρολογιακή βόμβα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ως προς το πρόβλημα των σκουπιδιών στην Αττική ότι «εξετάζονται όλες οι λύσεις και σε βραχυπρόθεσμο και σε μεσοπρόθεσμο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Πιστεύω ότι είναι θέμα όχι πολλών εβδομάδων να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις, δεν μπορούμε να το αφήσουμε αυτό το πρόβλημα άλλο, ειδικά εδώ στην Αττική η κατάσταση μπορεί να γίνει εκρηκτική, πρόκειται για κυριολεκτική ωρολογιακή βόμβα και για την υγεία των πολιτών πρώτα και πάνω από όλα αλλά και για την οικονομική δραστηριότητα η οποία μπορεί να υποστεί τεράστιες ζημιές από μία τέτοια υπόθεση».

Ο κ. Θεοδωρικάκος διερωτήθηκε χαρακτηριστικά: «Μπορεί κανείς να φανταστεί τουρισμό στην Αττική με τα σκουπίδια στους δρόμους; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε δραστικά» πρόσθεσε.

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε και στην απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, επισημαίνοντας πως: «Όταν αποδώσουμε αυτό τον φόρο στην τοπική αυτοδιοίκηση, αυτός ο φόρος πρακτικά θα ισοδυναμεί με αυτά που σήμερα παίρνουν οι δήμοι μέσω των κεντρικών αυτοτελών πόρων από το κράτος, άρα ουσιαστικά για το κράτος, αυτό δεν έχει κάποια ιδιαίτερη μεταβολή».

Πρόσθεσε πως «μπορεί αντικαθιστώντας τους κεντρικούς αυτοτελείς φόρους με τον ΕΝΦΙΑ, τα χρήματα που θα παίρνει από τον ΕΝΦΙΑ να είναι λιγότερα, ή σε κάποιους άλλους δήμους μπορεί τα χρήματα να είναι περισσότερα, άρα αυτό όλο χρειάζεται μια προετοιμασία για το πως ακριβώς θα γίνει, να αντισταθμίσουμε ορισμένα προβλήματα, γιατί δεν πρόκειται να το κάνουμε για να αφήσουμε κάποιους δήμους σε δυσκολότερη θέση».