Τ. Ερντογάν: Μας δεσμεύει η Λωζάνη, με εξαίρεση τη Θράκη - Πολλές εκκρεμότητες στο Αιγαίο

Τ. Ερντογάν: Μας δεσμεύει η Λωζάνη, με εξαίρεση τη Θράκη - Πολλές εκκρεμότητες στο Αιγαίο

Με "βόμβες" ήρθε με "βόμβες" έφυγε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν καθώς σε συνέντευξή του στο «Βήμα» αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψης του στην Αθήνα ξεκαθαρίζει χωρίς περιστροφές ότι, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δεν είναι το μοναδικό ζήτημα για την Τουρκία στο Αιγαίο. Ο τούρκος πρόεδρος αναδεικνύει τη μειονότητα σε μείζον θέμα, υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες στο Αιγαίο και θεωρεί τους Τουρκοκύπριους συνιδιοκτήτες της Κύπρου.

Μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η πρώτη του συνέντευξη και τα όσα είπε περί επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης, ο Τούρκος πρόεδρος τοποθετήθηκε λίγο διαφορετικά, σημειώνοντας ότι «Η Τουρκία δεσμεύεται και σέβεται τη Λωζάνη». Ομως, πρόσθεσε ότι η Αγκυρα εντοπίζει δυσκολίες, προβλήματα ή λανθασμένες εφαρμογές στον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεται η Αθήνα τη μειονότητα στη Δυτική Θράκη και έκανε δύο φορές λόγο για «τουρκική μειονότητα», στη συνέντευξη, απαιτώντας αυτή να έχει τη δυνατότητα να αναγνωριστούν τόσο η «εθνική» της ταυτότητα όσο και τα δικαιώματά της στην εκπαίδευση και τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Επιπλέον, ο κ. Ερντογάν εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκληρός για το Κυπριακό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι Ελληνοκύπριοι «εξακολουθούν να βλέπουν την Κύπρο ως ένα ελληνικό νησί», ένα «όνειρο που δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ».

Ειδικά για το Αιγαίο ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών δεν είναι το μοναδικό θέμα που προκύπτει από το Αιγαίο. Υπάρχουν πολλά ζητήματα προς επίλυση τα οποία συνδέονται μεταξύ τους. Ως δυο παραλιακές χώρες του Αιγαίου, μπορούμε να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα με μία προσέγγιση που να λαμβάνει υπ' όψιν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα και των δυο πλευρών. Ομοίως η λύση που θα επιτευχθεί πρέπει να είναι περιεκτική και δίκαιη και για τις δυο πλευρές. Μόνο μια τέτοια λύση μπορεί να είναι βιώσιμη και μόνιμη».

Για το Κυπριακό σημειώνει: «...Αυτοί εξακολουθούν να βλέπουν την Κύπρο ως ελληνικό νησί. Εξάλλου ο λόγος της κατάρρευσης της Δημοκρατίας του 1960 σε μόλις τρία χρόνια ήταν αυτός. Θα ήθελα να πω ξεκάθαρα πως αυτό το όνειρο των Ελληνοκυπρίων δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ. Οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να υποβαθμιστούν ποτέ σε καθεστώς ''''μειονότητας'''' στο νησί στο οποίο είναι συνιδιοκτήτες, όπως επιθυμούν οι Ελληνοκύπριοι.

Όσο δεν υπάρχει αλλαγή προς μια νοοτροπία που να έχει βάση την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, οι διαπραγματεύσεις για επίλυση είναι καταδικασμένες».

Για τη Θράκη: «Σήμερα η τουρκική μειονότητα δυστυχώς αντιμετωπίζει προβλήματα σε τομείς όπως η αναγνώριση της εθνικής της ταυτότητας, η εκπαίδευση και οι θρησκευτικές ελευθερίες. Η προσδοκία της χώρας μας είναι η επίλυση αυτών των προβλημάτων και η αφαίρεση τους από την ημερήσια διάταξη των διμερών σχέσεων».

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Ερντογάν στον δημοσιογράφο Αγγελο Αλ. Αθανασόπουλο, στο «Βήμα».