Συριζαίοι σε παράκρουση

Συριζαίοι σε παράκρουση

Του Σάκη Μουμτζή

Βιώνουν τις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας. Βλέπουν την καταστροφή που έρχεται και κάνουν πανικόβλητοι κινήσεις, που επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση τους.

Μιλώ βέβαια για τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχεδόν όλοι οι σχολιαστές έχουν επισημάνει πως το κλίμα που διαμορφώθηκε το βράδυ των ευρωεκλογών, δεν ανατρέπεται μέσα σε ένα μήνα.

Δεν υπάρχει ούτε αφήγημα ούτε αφηγητής. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πως οι μισοί από αυτούς θα πρέπει από τις 8 Ιουλίου να ψάχνουν για δουλειά.

Τα μεγαλεία που έζησαν επί τεσσεράμισι χρόνια, τελειώνουν. Έζησαν ένα όνειρο που, πριν από μερικά χρόνια, δεν τολμούσαν ούτε να το σκεφτούν. Όμως, όλα τα ωραία τελειώνουν κάποτε.

Αυτή η αίσθηση του τέλους έχει επηρεάσει την συμπεριφορά τους, καθώς επικρατεί το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Δίνουν την εικόνα ενός στρατού ατάκτων.

Έτσι, χθες, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Σεβαστάκης έσπασε το εμπάργκο στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, δύο μόλις ημέρες μετά την δήλωση του γραμματέα του κόμματος πως το εμπάργκο εξακολουθεί να ισχύει.

Στην μάχη του σταυρού η τηλεθέαση παίζει τον σημαντικότερο ίσως ρόλο. Συνεπώς, ο εν λόγω βουλευτής χάραξε τον δικό του δρόμο για την πολιτική του επιβίωση.

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου συνελήφθη ως γνωστόν με την γίδα στην πλάτη. Μετάταξε την κόρη της στην Βουλή. Δεν μπορούσε να αρνηθεί την πράξη της. Το μόνο που της απέμεινε ήταν η κρίση ειλικρίνειας, που συνοδεύτηκε και από την απόφαση της να μην είναι υποψήφια στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Μια απόφαση ανέξοδη, με έντονα τα στοιχεία του εντυπωσιασμού, καθώς ούτως ή άλλως δεν επρόκειτο να εκλεγεί. Ποτέ δεν έθεσε τον εαυτό της στην κρίση των ψηφοφόρων. Είναι βουλευτής Επικρατείας.

Και μέσα σε αυτό το αλαλούμ, που επιτείνεται και από τις εξευτελιστικές ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής, έρχεται ο υπουργός Π. Κουρουμπλής, ο οποίος δηλώνει πως επί ΣΥΡΙΖΑ... ανακόπηκε ο ρυθμός των αυτοκτονιών.

Ως γνωστόν, από το 2011 οι αντιμνημονιακοί κατέγραφαν όλες τις αυτοκτονίες που, συλλήβδην, τις απέδιδαν στο μνημόνιο. Μετά τον αρχικό εντυπωσιασμό, οι «αυτοκτονίες» έγιναν ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ψεκασμένης σκέψης.

Αυτό που είπε ο Κουρουμπλής θα μπορούσε να ανακηρυχθεί η μπούρδα της προεκλογικής περιόδου, αλλά είμαι σίγουρος που θα ζήσουμε σε αυτές τις τριάντα ημέρες σκηνές απείρου κάλλους. Θα ακούσουμε και θα δούμε πρωτοφανή πράγματα.

Είναι ολοφάνερο πως οι Συριζαίοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση σοκ με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και με την εικόνα του μπλε χάρτη.

Δεν είναι σε θέση να ανασυνταχθούν και, το κυριότερο, δεν έχουν και τον χρόνο. Σε έναν μήνα τι να πρωτοκάνουν και με ποιους.

Δηλαδή η Νέα Δημοκρατία παίζει χωρίς αντίπαλο; Η Νέα Δημοκρατία θα έχει αντίπαλο της μόνον ένα σοβαρό δικό της λάθος. Ένα αυτογκόλ. Και αυτό θα πρέπει να το αποφύγει. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει επανάπαυση.

Η κινητοποίηση όλων των στελεχών θα πρέπει να είναι διαρκής, σχεδιασμένη και να αποπνέει τον αέρα της νίκης.

Στον πανικό και την παράκρουση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας οφείλουν να εκπέμψουν την σιγουριά του νικητή.