Σύνθημα αντεπίθεσης η ομιλία Μητσοτάκη

Σύνθημα αντεπίθεσης η ομιλία Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει την αυλαία της θεσμικής διαδικασίας που έχει δρομολογήσει για το θέμα των παρακολουθήσεων, με ξεκάθαρη στόχευση: Από το βήμα της Ολομέλειας και τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, τη δεύτερη, δηλαδή, δημόσια παρέμβασή του σε διάστημα δυο και κάτι εβδομάδων, να δοθούν απαντήσεις στις αντιπολιτευτικές αιτιάσεις και ταυτόχρονα μεγαλύτερη ευκρίνεια στις προωθούμενες αλλαγές για τη θωράκιση της ΕΥΠ.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν στο Liberal.gr ότι ο χαρακτήρας της παρέμβασής του δεν αποβλέπει «στη μετατροπή της συζήτησης σε ροντέο», ούτε φυσικά να επεκτείνει την αντιθεσμική εικόνα που δημιουργείται, ιδίως μετά την πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Θεωρείται ξεκάθαρο όμως ότι ανεξαρτήτως του ύφους που θα επιλεγεί, ο κ. Μητσοτάκης θα σηκώσει το γάντι που του πέταξε ο Νίκος Ανδρουλάκης και τις συνεχείς αναφορές σε πρώτο πρόσωπο που του απηύθυνε από τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Είναι σαφές όμως, με βάση τις περιγραφές που συγκεντρώνει το Liberal.gr, ότι η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη διαθέτει τα χαρακτηριστικά ενός λακτίσματος για τη θεσμική αντεπίθεση της κυβέρνησης που επικεντρώνεται στον πυρήνα του προβλήματος, το οποίο αναδείχθηκε μέσα από την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών του Νίκου Ανδρουλάκη όπως αυτή ενέσκηψε στο προσκήνιο της πολιτικής επικαιρότητας.

Υπό αυτό το πρίσμα ο πρωθυπουργός αναμένεται, όπως μεταδίδεται προς Liberal.gr από συνομιλητές του, να μιλήσει για το σήμερα. Ειδικότερα την παρέμβασή του θα διατρέξουν αναφορές για την υφιστάμενη κατάσταση υπό την οποία λειτουργεί ο οργανισμός της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Σε αυτό το πεδίο θα υπάρξει ειδική μνεία για την υπόθεση Ανδρουλάκη μέσω της οποίας θα προσπαθήσει, με την κυβερνητική τεκμηρίωση, να αποδώσει τις πραγματικές διαστάσεις της.

Θα υπενθυμίσει ότι η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που περιήλθε σε γνώση της το ζήτημα της νόμιμης επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει στη διερεύνηση της υπόθεσης. Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει την προσωπική δέσμευση για ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης,  στο πλαίσιο όμως που ορίζουν οι σχετικοί νόμο και θα δίνει έμφαση στην ανάγκη για απόλυτο σεβασμό στη θεσμικότητα των διαδικασιών, με δεδομένη την ευαίσθητη φύση του ζητήματος, τόσο εθνικά όσο και πολιτικά.

Ο δεύτερος άξονας της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης, θα εστιάζει στα κεφάλαια από το παρελθόν που αφορούν στην επιχειρησιακή δράση της ΕΥΠ και τις χρόνιες παθογένειες που προκύπτουν από αυτήν την καταγραφή. Μέσω αυτού του πεδίου, όπως πληροφορείται το Liberal.gr, η ομιλία του πρωθυπουργού θα στρέφει τους προβολείς και σε άλλες χρονικές περιόδους για τις οποίες οι καταγγελίες και οι ενδείξεις αποδεικνύουν τα διαχρονικά προβλήματα που μπορεί να  προκύψουν στη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Σε κάθε περίπτωση οι επισημάνσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη θα επικεντρώνονται στη σημασία να προστατευθεί το κύρος και η λειτουργική επάρκεια του εξαιρετικά κρίσιμου βραχίονα για την ασφάλεια της χώρας. Πέραν των ιστορικών παραδειγμάτων για τη συμβολή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί και στην επόμενη φάση των πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν για τον αναγκαίο μετασχηματισμό της ΕΥΠ. Θα ρίξει το βάρος στα θεσμικά αντίβαρα που θα προστεθούν για να αποφευχθούν στο μέλλον αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.  

Θα υποδείξει, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, με σαφήνεια τα πεδία που κατά την κυβερνητική διάγνωση πρέπει να βελτιωθούν και θα απευθύνει εκ νέου κάλεσμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμβάλλουν με τις προτάσεις τους σε αυτήν τη, εθνικής σημασίας, διαδικασία.

Σε αυτό το φόντο, αναμένονται με ενδιαφέρον οι αναφορές του πρωθυπουργού που αναπόδραστα θα εδράζονται στην αντιθεσμική διάσταση που προσέλαβε η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.