Αλ. Τσίπρας σε Σλοβένο πρόεδρο: Στο εξής θα αναγνωρίζετε «Βόρεια Μακεδονία» και όχι «Μακεδονία»

Αλ. Τσίπρας σε Σλοβένο πρόεδρο: Στο εξής θα αναγνωρίζετε «Βόρεια Μακεδονία» και όχι «Μακεδονία»

Ως σημαντική χαρακτήρισε την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση του με τον Σλοβένο Πρόεδρο Μπόρουτ Πάχορ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ευτυχής που βλέπει ότι η πΓΔΜ προχωρά γοργά τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης του Συντάγματος τους, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών και αλλάζουν τη συνταγματική τους ονομασία.

«Πράγμα που σημαίνει ότι και εσείς, και η Σλοβενία, που είναι μία από τις χώρες που αναγνωρίζουν τους γείτονες μας με τη συνταγματική τους ονομασία δηλαδή ως "Μακεδονία", από εδώ και στο εξής θα την αναγνωρίζετε και θα την ονομάζετε ως "Βόρεια Μακεδονία"» ανέφερε ο κ. Τσίπρας προς τον Σλοβένο Πρόεδρο.

Παράλληλα εξήγησε πως για τον ελληνικό λαό αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς η Μακεδονία πέρα από μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας, περιφέρεια της Ελλάδας, είναι και ένα κομμάτι σημαντικό της αρχαίας ελληνικής ιστορίας κι αυτό αναγνωρίζεται πλήρως σε αυτή τη συμφωνία, «κάτι το οποίο μας δημιουργεί την αίσθηση ότι έχουμε μια ισορροπημένη συμφωνία και για τις δυο πλευρές», όπως υπογράμμισε.

«Τα Βαλκάνια γέννησαν πολέμους στο παρελθόν, όραμα μας πρέπει να είναι να αποτελούν από δω και στο εξής όχι την πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, αλλά την περιοχή εκείνη που θα δώσει μια νέα δυναμική και πνοή στο όνομα της ενότητας των λαών της Ευρώπης», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο Σλοβένος Πρόεδρος τόνισε στον κ. Τσίπρα πως «καταφέρατε με τον ομόλογό σας στα Σκόπια να υπογράψετε τη συμφωνία». Είπε ότι πολλοί θεωρούν -«και νομίζω δικαιολογημένα»- ότι ο Ζ. Ζάεφ «ήταν σε μια πολύ δύσκολη θέση όταν έπρεπε να αποφασίσει να κάνει ένα συμβιβασμό, αυτό είναι αλήθεια».

Τόνισε ότι «αυτό που συμφωνήθηκε πρέπει και να εκτιμηθεί και επίσης να υλοποιηθεί. Είπε ότι γνωρίζει πως με τη συμφωνία που υπεγράφη δεν έχει τελειώσει η διαδικασία αυτή, ότι θα υπάρξουν και αρκετά πράγματα ακόμα να γίνουν και ευχήθηκε «να συνεχιστούν όλα καλά και να έχετε καλά αποτελέσματα».