Στρατηγική επιλογή μία: Η ασφάλεια στο σπίτι, την πόλη και τη χώρα

Στρατηγική επιλογή μία: Η ασφάλεια στο σπίτι, την πόλη και τη χώρα

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Η ασφάλεια των πολιτών αποτελεί για τη ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη την προτεραιότητα, όπως την διατύπωσε ο αρμόδιος Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη Βουλή.

«Οι στόχοι ανά τομέα δράσης είναι 4. Η διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών με διαρκή καταπολέμηση της εγκληματικότητας, ο αποτελεσματικότερος έλεγχος των συνόρων και της μεταναστευτικής πολιτικής, η αποτελεσματική σύγχρονη πολιτική προστασία και σύγχρονη διαχείριση κρίσεων και καταστροφών και η νέα εγκληματική και σωφρονιστική πολιτική με ενίσχυση στις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων και το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι για την τρομοκρατία δεν υπάρχει χώρος στη δημοκρατία μας ενώ είπε πως διαβατήριο για την ανάδειξη του οποιουδήποτε είναι μέσω της αξιοκρατίας, δηλαδή της δουλειάς και της απόδοσής του.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν τέσσερα τοπωνύμια που δείχνουν το πρόβλημα, η Μόρια για μετανάστευση, το Μάτι για πολιτική προστασία, τα Εξάρχεια για την ασφάλεια και ο Κορυδαλλός για τις φυλακές. «Θα τα αλλάξουμε και θα τα αλλάξουμε όλα, όχι για λόγους εκδίκησης, αλλά γιατί θέλουμε καλύτερη Δημοκρατία, που χωρίς ασφάλεια δεν γίνεται», τόνισε.

Ειδική μνεία έκανε στην κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές, λέγοντας ότι «έχουν ξεφύγει τόσα χρόνια». «Το οργανωμένο έγκλημα δολοφονεί ακόμα και μέσα στις φυλακές. Πρέπει να προβληματιστούμε για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα», είπε ενώ αποκάλυψε ότι το σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού θα μεταφερθεί «έξω από τον αστικό ιστό, εντός Αττικής, κοντά σε μεγάλο οδικό άξονα για εύκολη πρόσβαση».

Τέλος, σχετικά με την κατάσταση στη Μόρια υπογράμμισε ότι οι υπεύθυνοι διαχειρίζονται δυσβάστακτο έργο. Πάντως, διευκρίνισε ότι θα επιχειρηθεί να «στραγγίξουμε τις επιδοτήσεις για το μεταναστευτικό» και πως με το μεταναστευτικό μπορεί να ασκηθεί εξωτερική πολιτική. «Ούτε στοιβάζοντας μετανάστες, ούτε παραιτούμενοι της φύλαξης των συνόρων μας», υπογράμμισε κλείνοντας.