Στον αστερισμό της έντασης

Στον αστερισμό της έντασης

Του Γιάννη Σιδέρη

Αποτρόπαια εικόνα στον συμβολισμό της: Ο Τσίπρας παρουσιάζεται ως τζιχαντιστής, έτοιμος να μακελέψει τα θύματά του, έναν  αγρότη και έναν κτηνοτρόφο, ντυμένους με τις πορτοκαλί στολές που έχουν τα δυστυχή θύματα του ISIS.

Ο αγρότης συνδικαλιστής και νυν βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος διώχνεται κακήν κακώς από τo μπλόκο  των αγροτών της Νίκαιας στη Λάρισα, με την επιθετική ερώτηση «δεν ντρέπεσαι να είσαι εδώ».

Ο βουλευτής του ίδιου κόμματος Θόδωρος Παραστατίδης βρέθηκε αντιμέτωπος με εξαγριωμένους αγρότες και δημάρχους της περιοχής ( Δήμαρχο Κιλκίς Δ. Σισμανίδη και πρώην δήμαρχο Γαλλικού Θ. Ρουσσόπουλο),στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στο Κιλκίς. 

Ο μετριοπαθής υπουργός γεωργίας Βαγγέλης Αποστόλου αποκλείστηκε ολόκληρη μέρα από αγρότες Ξάνθης και Καβάλας, επικράτησε χάος έξω από το Δημόσιο κτίριο, ενώ παρενέβη ο εισαγγελέας.   Και η ένωση αστυνομικών υπαλλήλων Ροδόπης, με καυστική ανακοίνωση αναφέρει ότι τους «χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ως κατασταλτικό μηχανισμό των αγώνων των εργαζομένων συμπολιτών μας» -αυτά δηλαδή που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κραυγάζουσα αντιπολίτευση. (Φυσικά ούτε λόγος για συνέχιση της περιοδείας του υπουργού...)

Στο Βερολίνο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ν. Κοτζιάς δέχτηκε φραστική επίθεση από έλληνα στο φεστιβάλ Hellas Filmbox. 

Αργοσέρνεται μια κοινωνική αναταραχή με σποραδικές τραμπούκικες συμπεριφορές: «Αγανακτισμένοι» εισβάλουν στα γραφεία τοπικών οργανώσεων του κόμματος, πετούν  αυγά, καίνε κομματικές σημαίες, απειλούν, εκφοβίζουν, βρίζουν.  

Προεόρτια

Κατά τα μέσα Δεκέμβρη, είχε προηγηθεί η επιθετική εκδήλωση αγανάκτησης, σε  επίπεδο λεκτικού τραμπουκισμού, από  αγρότες της Θράκης κατά του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη , του υφυπουργού Υποδομών Παναγιώτη  Σγουρίδη, της υφυπουργού Μακεδονίας Μαρίας Κόλια τσαρουχά, και παρισταμένων βουλευτών .

Είχε επίσης  προηγηθεί το μπλόκο του υπουργού Γ. Κατρούγκαλου στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, όπου πήγε να μιλήσει για το Ασφαλιστικό. Φυσικά αυτό ήταν οργανωμένοι από συγκεκριμένη κομματική οργάνωση. Ωστόσο έξι μήνες πριν κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο.

Πριν  από τον κ. Κατρούγκαλο, ένταση είχε σημειωθεί ( Νοέμβρη),με αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα κατά τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία συνόδευαν τον βουλευτή Στέργιο Καστόρη, που θέλησαν, όταν παρέστησαν κατά τη διάρκεια απεργιακής κινητοποίησης.  

Αποκορύφωμα όλων αυτών ήταν η εσπευσμένη παρουσία του πρωθυπουργού στην επέτειο του Πολυτεχνείου (παρένθεση: η οποία δεν ήταν πρώτη φορά που πρωθυπουργός κατέθεσε στο Πολυτεχνείο, όπως μας πληροφόρησε η Αυγή. Ο Αντρέας ήταν ο πρώτος αλλά οι συντάκτες της εφημερίδας θα είναι όλοι πολλοί μικροί για να το θυμούνται!). Στο Πολυτεχνείο ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι άρον άρον, εν μέσω αντικυβερνητικών  συνθημάτων.

Η προϊστορία

Η χώρα φαίνεται ότι εισέρχεται στον αστερισμό της κοινωνικής έντασης, με εκρήξεις αγριότητας και λούμπεν συμπεριφορών.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ αφού υπέθαλψε, συχνά και δημιούργησε  τέτοιες σκηνές, τώρα ως εξουσία τις υφίσταται. Οι «κοινωνικοί αγωνιστές», ο «αγανακτισμένος λαός»,  (έτσι δεν τους έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ;), βρήκαν νέο εχθρό. Φυσικά κατά την άποψη που διακινείται στο εσωτερικό του κόμματος, αυτές οι αγριότητες και όσοι  τις διαπράττουν δεν εκπροσωπούν το λαϊκό αίσθημα, είναι εγκάθετοι ΝΔτες και η δράση τους στοχευμένη.

Ενώ προφανώς δεν ήταν στοχευμένες οι φάπες που έφαγε ο Ανδρέας Λοβέρδος στο Ίλιον επί κυβέρνησης ΓΑΠ, και ας κατήγγειλαν οι τοπικοί Πασόκοι ότι πρωτοστάτησαν αυτοδιοικητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ούτε ήταν στοχευμένη η απόπειρα λιντσαρίσματος του Γιώργου Πεταλωτή κάπου στην Ηλιούπολη. Και εκεί οι τοπικοί πασόκοι αναγνώρισαν επίσης στους πρωτοστατούντες αυτοδιοικητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του τα είχε κατονομάσει!. Ούτε ήταν στοχευμένα τα γιαούρτια κατά του Θόδωρου Πάγκαλου, που τόλμησε ένα βγει με την γυναίκα του σε ταβέρνα!

Ούτε προφανώς ήταν  στοχευμένα  τα επεισόδια στις εθνικές παρελάσεις, όταν ο αγανακτισμένος λαός, τη υποδείξει των τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τραμπούκιζε τους επισήμους στις εξέδρες και ξεφτίλιζε την εθνική εορτή, με αποκορύφωμα τη ματαίωση της παρέλασης της Θεσσαλονίκης  και την αποχώρηση του προέδρου της Δημοκρατίας (ας μην θυμίσουμε ποιες πολιτικές δυνάμεις, εν σύμπνοια το κατόρθωσαν αυτό).

Σαφώς είναι καταδικαστέες αυτές οι συμπεριφορές. Άλλωστε είναι και αναποτελεσματικές. Οι τσαμπουκάδες δεν θα επιλύσουν τα κοινωνικά προβλήματα. Απλώς ο γράφων θυμάται ότι όποιος τολμούσε να τα καταδικάσει τότε, ήταν τσιράκι των δανειστών, μνημονιακός,  εχθρός του λαού που αγωνίζεται για την απελευθέρωσή του από το μνημόνιο, και άλλα ωραία και εύοσμα.

Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έστρωσε…