Στο Σκοπιανό δοκιμάζονται οι συνεργασίες της Νέας Δημοκρατίας

Στο Σκοπιανό δοκιμάζονται οι συνεργασίες της Νέας Δημοκρατίας

Του Σάκη Μουμτζή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να στείλει ένα ευχαριστήριο τηλεγράφημα στον πρωθυπουργό της FYROM. Κάνει το παν για να δικαιώσει την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Είναι αλήθεια πως το Σκοπιανό και η συμφωνία των Πρεσπών αποτελούν πλέον έναν από τους βασικούς πυλώνες του αντιπολιτευτικού λόγου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και απέτρεψε τις κεντρόφυγες τάσεις και προκάλεσε κεντρομόλες κινήσεις. Δεν χάρισε την εθνοπατριωτική στάση στις ακραίες δυνάμεις.

Κάθε ημέρα που περνά καθίσταται σαφέστερο πως η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια πολύ κακή συμφωνία για την πατρίδα μας. Ο Β. Βενιζέλος ευφυώς - όπως πάντα - είχε δηλώσει στις 18 Ιουνίου 2018 πως «δυστυχώς θα επικρατήσει η ερμηνεία για Έλληνες και Μακεδόνες». Και αυτό γίνεται.

Σήμερα πλέον ο Α. Τσίπρας βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο, ενώ έχει εισπράξει προκαταβολικά το τίμημα της συμφωνίας (μη περικοπή συντάξεων, αθρόοι διορισμοί) να μην μπορέσει να την επικυρώσει στην Βουλή των Ελλήνων. Και τότε ποιος ακούει το «αφεντικό»!

Ο Αμερικάνος πρεσβευτής προφανώς νομίζει πως βρίσκεται ακόμα στην Ουκρανία. Δεν έχει αντιληφθεί πως η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης, με δημοκρατικό—προς το παρόν—πολίτευμα. Η ανάμιξη του στις εκλογές δεν θα επηρεάσει το αποτέλεσμα τους γιατί αυτός που ψηφίζει είναι ο Ελληνικός λαός. Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν πίεση προς το delivery boy να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Pacta sunt servanda, όπως μαθαίνουν οι πρωτοετείς στην Νομική. Με δεδομένη την θέση της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ πως θα καταψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών, ο πρεσβευτής επείγεται αυτή να έρθει το συντομότερο δυνατόν στην Ελληνική Βουλή.

Όμως αν έρθει στην Ελληνική Βουλή τότε πιθανόν η κυβέρνηση να χάσει ουσιαστικά την κυβερνητική πλειοψηφία και ο Καμμένος το κόμμα του. Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, όπως είναι η έκφραση του συρμού.

Πάνω λοιπόν στην στάση που θα τηρήσουν τα κόμματα για την συμφωνία των Πρεσπών, θα δοκιμασθούν και οι πολιτικές συνεργασίες τόσο οι προεκλογικές όσο και οι μετεκλογικές. Το ζήτημα είναι εθνικό και, εκ των πραγμάτων, αποτελεί το σημείο πάνω στο οποίο θα οικοδομηθούν οι τακτικές κινήσεις των κομμάτων.

Είναι ολοφάνερο πως η Νέα Δημοκρατία θα αναδείξει την άρνηση της στην συγκεκριμένη συμφωνία, πολύ υψηλά στην προεκλογική της ατζέντα. Συνεπώς, όσοι θα θελήσουν να συνεργαστούν μαζί της θα πρέπει να συμφωνούν με την θέση της σε αυτό το, ζωτικής σημασίας, θέμα.

Πολύ απλά, δεν μπορεί ένας πολιτικός ή ένα πολιτικό κόμμα να υπερψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών και να επιζητεί συγχρόνως συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία. Διακυβεύεται η σοβαρότητα και των δύο πλευρών.

Η ρητορεία του πρωθυπουργού της FYROM αποτελεί μια καλή αιτία για την αναθεώρηση της στάσης κομμάτων και βουλευτών, ώστε και η συμφωνία να καταψηφιστεί και να ανοίξει ο δρόμος για συνεργασίες.

Η ευστάθεια του πολιτικού μας συστήματος περνά μέσα από την καταψήφιση της συμφωνίας, γιατί η επόμενη βουλή θα είναι κτισμένη πάνω σε ευρύτερες συναινέσεις και συγκλίσεις.

Ήδη τα πρώτα βήματα γίνονται.