Στο ΕΛΚ ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Οχι σε μία λύση με δόσεις στο Σκοπιανό

Στο ΕΛΚ ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Οχι σε μία λύση με δόσεις στο Σκοπιανό

Στις 16:00 αρχίζει η σύνοδος κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Σόφια, της μεγαλύτερης ομάδας του ευρωκοινοβουλίου, όπου θα παρευρεθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θα βρεθούν γύρω από το ίδιο τραπέζι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες.

Κεντρικό θέμα η ευρωπαϊκή πρόοδος των Βαλκανίων με το ζητήματος του ονόματος των Σκοπίων να είναι ψηλά στην ατζέντα.

Ο Κυριακός Μητσοτάκης θα ξεκαθαρίσει για μια ακόμα φορά πως απαράβατη προϋπόθεση και θεμελιώδης εγγύηση για οριστική λύση στο ζήτημα της ονομασίας είναι η αλλαγή του Συντάγματός τους.

Αλλαγή που προφανώς δεν θα προσδιορίζεται στο μέλλον, αλλά θα έχει γίνει πράξη πριν από την κύρωση οποιασδήποτε συμφωνίας τονίζουν στο κόμμα της αξιωματική αντιπολίτευσης.

Η Νέα Δημοκρατία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα δεχθεί καμία λύση σε δόσεις. Μια συμφωνία που δεν θα επιλύει το σύνολο των εκκρεμών ζητημάτων και θα μεταθέτει την εκπλήρωση των σκοπιανών δεσμεύσεων για το μέλλον είναι απλά απαράδεκτη αναμένεται να ξεκαθαρίσει ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες πριν από την σύνοδο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας και προεδρεύοντα της ΕΕ Μπόικο Μπορίσοφ και τον πρόεδρο του ΕΛΚ Γιόζεφ Ντολ.

Γιάννης Τρουπής