Στις εκλογές της Σικελίας «ποντάρουν» S. Berlusconi και Κίνημα 5 Αστέρων

Στις εκλογές της Σικελίας «ποντάρουν» S. Berlusconi και Κίνημα 5 Αστέρων

Σκηνή από τα προσεχώς της ιταλικής πολιτικής αποτελούν οι περιφερειακές εκλογές που θα λάβουν χώρα στη Σικελία αυτή την Κυριακή.

Το μεγαλύτερο νησί της Ιταλίας, το οποίο έχει δικό του κοινοβούλιο και μια σχετική αυτονομία από τη Ρώμη, βρίσκεται υπό την ηγεσία των κεντροαριστερών κομμάτων που στηρίζουν τον πρώην πρωθυπουργό Matteo Renzi.

Την επόμενη Κυριακή, όμως, όταν το νησί των περίπου 5 εκατομμυρίων κατοίκων κατευθυνθεί προς τις κάλπες, οι ψηφοφόροι υπέρ του Renzi θα είναι δραματικά λίγοι. Οι Σισιλιανοί είναι έτοιμοι να αντικαταστήσουν την Κεντροαριστερά είτε με την εκλογή του Κινήματος των 5 Αστέρων (M5S) είτε με την εκλογή του κεντροδεξιού συνασπισμού, επίσης καθοδηγούμενο από έναν πρώην πρωθυπουργό, το Silvio Berlusconi.

Με τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν τις τάσεις του εκλογικού αγώνα, όλη η Ιταλία παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Σικελία κυρίως για ένα λόγο: Μόλις λίγους μήνες πριν τις εθνικές εκλογές που αναμένονται τον Μάρτιο, μια ενδεχόμενη νίκη για το κεντροδεξιό κόμμα θα ενίσχυε τις ελπίδες για επιστροφή του Berlusconi. Ο αμφιλεγόμενος μεγιστάνας πρόσφατα επέστρεψε στο προσκήνιο μετά από όσα γράφτηκαν για το πολιτικό του τέλμα.

Tο εναλλακτικό σενάριο που κάνει λόγο για νίκη του Κινήματος των 5 Αστεριών, θα ήταν τουλάχιστον κοσμοϊστορικό, δεδομένου ότι το κόμμα δημιουργήθηκε από έναν κωμικό, τον Beppe Grillo, και διεκδικεί για πρώτη φορά την πρώτη θέση στις περιφερειακές εκλογές, ενώ θα έδινε και μια ώθηση για τις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2018.