Στις Βρυξέλλες ο Κυρ. Μητσοτάκης για το προσφυγικό

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Γύρω από το ίδιο τραπέζι με τους υπόλοιπους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, θα κάτσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης που θα πραγματοποιηθεί στην Βασιλική Ακαδημία του Βελγίου. 

Μία συνάντηση με πλούσια ατζέντα, αφού στο επίκεντρο θα βρεθεί τόσο η ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των δυτικών Βαλκανίων  και το προσφυγικό, ενώ χρονικά η σύνοδος  συμπίπτει με το τέλος του τρίτου ελληνικού προγράμματος. 

Αναφορικά πάντως με το προσφυγικό-μεταναστευτικό, το οποίο δείχνει να δοκιμάζει τις αντοχές της κυβέρνησης Μέρκελ στη Γερμανία ο πρόεδρος της ΝΔ μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με συγκεκριμένο πλαίσιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει:

- Στο μοίρασμα της ευθύνης για το προσφυγικό και μάλιστα την περικοπή κοινοτικών κονδυλίων σε όσες χώρες αρνούνται να την αναλάβουν.

- Στην άμεση εφαρμογή της απόφασης για την ενίσχυση της φύλαξης στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης,  με 10 χιλιάδες συνοριοφύλακες. 

- Στη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας για τους παράτυπους μετανάστες. 

«Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος και αναμένουμε από τους εταίρους μας στην Ευρώπη να επιδείξουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη. Δεν νοείται να υπάρχουν χώρες στην ευρωπαϊκή οικογένεια που να αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εάν επιμείνουν τότε οι περικοπές στα κοινοτικά κονδύλια που λαμβάνουν» αναμένεται να ξεκαθαρίσει ο κ.Μητσοτάκης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το μήνυμα που αναμένεται να στείλει κατά την σύνοδο των Βρυξελλών ο πρόεδρος της ΝΔ είναι πως οι λάθος χειρισμοί της κυβέρνησης Τσίπρα, η οποία εξαιτίας των ιδεοληψιών της  άνοιξε τα σύνορα, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να λειτουργήσει ως άλλοθι για την μη εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας για το μεταναστευτικό. 

Αναφορικά με το Σκοπιανό, θα επαναλάβει ότι η ΝΔ δε θα ψηφίσει και δε θα κυρώσει τη συμφωνία, ούτε τώρα ούτε ως κυβέρνηση και θα σημειώσει ότι αν κυρωθεί η συμφωνία από την παρούσα Βουλή θα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει.