Στις 18:00 η συνάντηση Αλ. Τσίπρα-Τ. Ερντογάν, στις 13:00 θα συναντηθεί με A. Μέρκελ

Στις 18:00 η συνάντηση Αλ. Τσίπρα-Τ. Ερντογάν, στις 13:00 θα συναντηθεί με A. Μέρκελ

Συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, περίπου στις 13:00, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ, στην Κωνσταντινούπολη. 

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν η πορεία της υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, αλλά και η πορεία του ελληνικού προγράμματος και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενόψει του αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup.

Για τις 18:00 έως τις 18:45, είναι προγραμματισμένη η διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξης Τσίπρας με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, στη διμερή συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να του επισημάνει τη σημασία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και τον καθοριστικό ρόλο που παίζει στην αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει τη συνέχιση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου η συμφωνία να λειτουργεί και να αποδίδει.

Πέραν του ζητήματος της συμφωνίας, θα συζητηθούν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει τα ζητήματα της τουρκικής στρατιωτικής δραστηριότητας και παραβιάσεων στο Αιγαίο.

Ωστόσο, θα αναφερθεί και σε τομείς ελληνοτουρκικής συνεργασίας, σε συνέχεια του πρόσφατου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη, τον περασμένο Μάρτιο. Επιπλέον, στη συνάντηση θα συζητηθούν και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στις 17:00

Μια ώρα πριν στις 17:00, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει τρεις ομιλίες και παρεμβάσεις και ειδικότερα στην (κλειστή) συνάντηση Ηγετών (Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων) υπό τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, με την οποία ξεκίνησε η Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδος, στην Ολομέλεια της Συνόδου και στην Στρογγυλή Τράπεζα, όπου θα συμμετέχει, με θέμα «Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω: μια δέσμευση για την αντιμετώπιση του αναγκαστικού εκτοπισμού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ