Ξεκίνησε με ένταση η συζήτηση στην Ολομέλεια για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ξεκίνησε με ένταση η συζήτηση στην Ολομέλεια για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ξεκίνησε η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, με αντικείμενο την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τη συνεδρίαση άνοιξε η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία ανακοίνωσε την έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, ενώ ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ζήτησε να κατατεθεί το ενιαίο και τελικό κείμενο του Συντάγματος της γείτονος χώρας. «Όχι ένα αντίγραφο από το ίντερνετ του υπάρχοντος Συντάγματος αλλά το Σύνταγμα που θα προκύψει με την ενσωμάτωση των τροπολογιών», υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας και τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος το τελικό κείμενο να είναι διαφορετικό από το corpus που έχει συμφωνηθεί. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησε σειρά εγγράφων για να μην είναι ελλιπής η ενημέρωση της Βουλής, κυρίως των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που παίρνει την ευθύνη της κύρωσης. «Υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα με τις υποχωρήσεις στα θέματα της γλώσσας και της εθνότητας», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος. 

Από την πλευρά του ο Π. Καμμένος κάλεσε τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, να απαντήσει αν επιμένει ότι ο κάθε λαός έχει δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού.

Ο κ. Καμμένος κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι σε χθεσινή του συνέντευξη ικανοποιεί τις αξιώσεις του «Ουράνιου Τόξου» και επέμεινε ότι πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το ενιαίο τελικό κείμενο του Συντάγματος της γείτονος, καταγγέλλοντας ότι παραβιάζεται το ελληνικό Σύνταγμα.

«Υπάρχουν σπέρματα αλυτρωτισμού σε αυτή τη Συμφωνία και είναι φανερά. Μπαίνουν στη Συμφωνία για να χρησιμοποιηθούν σε περιόδους κρίσης και όξυνσης που θα προκαλέσουν οι ίδιες δυνάμεις που έφτιαξαν τη Συμφωνία, για να δημιουργήσουν γενικότερα θέματα στα Βαλκάνια», σχολίασε τις αιτιάσεις των άλλων κομμάτων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης

Εχθές, η κυβέρνηση πέτυχε την έγκριση του νομοσχεδίου της Συμφωνίας, παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και το γεγονός πως ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς εγκρίνει αφού δεν υπάρχει το κείμενο του Σκοπιανού Συντάγματος με τις αλλαγές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, για μια ακόμη φορά αρνήθηκε να καταθέσει τα έγγραφα που ζητούσε από νωρίς το πρωί η αντιπολίτευση. 

Από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος ζήτησε μετ' επιτάσεως να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα. «Είναι αδιανόητο να μην κατατεθεί το ενιαίο κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων, δεν μπορούμε να συζητάμε χωρίς αυτό», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, χαρακτηρίζοντάς σωστά προαπαιτούμενο συζήτησης.