Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το μεταφορικό ισοδύναμο στα νησιά

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το μεταφορικό ισοδύναμο στα νησιά

Στην νομοθέτηση του μεταφορικού ισοδύναμου προχωρά η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Ναυτιλίας.

Το νομοσχέδιο έχει ως στόχο οι κάτοικοι της νησιωτικής Ελλάδας να απολαμβάνουν τιμές σε προϊόντα και μεταφορές ίδιες με τους κατοίκους της ηπειρωτικής χώρας μέσω της επιδότησης του κόστους.

Το κόστος για την πρώτη φάση εκτιμάται στα 60 εκατομμύρια ευρώ και στα 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και η χρηματοδότηση του προγράμματος προβλέπεται να γίνει από το εθνικό ή το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Σε πρώτη φάση το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά τον Ιούλιο του 2018 συνολικά σε 49 νησιά σε Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο, Κυκλάδες και Ιόνιο και συγκεκριμένα σε: Αγαθονήσι, Άγιο Ευστράτιο, Άγιο Μηνά, Αλιμία, Ανάφη, Αντίψαρα, Αρκιούς, Αρμάθια, Αστυπάλαια, Γυαλί, Δονούσα, Ερρικούσα, Ηρακλειά, Θύμαινα, Ικαρία, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κάσο, Καστελόριζο, Κίναρο, Κουφονήσια, Κω, Λέβιθα, Λειψούς, Λέρο, Λέσβο, Λήμνο, Μαθράκι, Μάραθο, Νίμο, Νίσυρο, Οθωνούς, Οινούσσες, Πάτμο, Σάμο, Σαμοθράκη, Σαρία, Στρογγύλη, Σύμη, Σύρνα, Σχοινούσα, Τέλενδο, Τήλο, Φαρμακονήσι, Φούρνους, Χάλκη, Χίο, Ψαρά και Ψέριμο.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο (άρθρο 3) δικαιούχοι του Αντισταθμίσματος Νησιωτικού Κόστους (ΑΝΗΚΟ), ορίζονται οι εξής:
- νοικοκυριά με μέλη Έλληνες πολίτες ή αλλοδαπούς (με άδεια διαμονής σε ισχύ ) που κατοικούν μόνιμα σε νησί που εφαρμόζεται το μέτρο

- άστεγοι καταγεγραμμένοι από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου
ή με αποδεδειγμένη χρήση των υπηρεσιών των Ανοικτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων των Δήμων

- προσωρινοί αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί

- ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου

- ιατροί προς απόκτηση ειδικότητας

- επικουρικοί ιατροί από 1 έως 3 έτη

- επικουρικό ιατρικό προσωπικό ορισμένου χρόνου

- επιχειρήσεις (πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες) που έχουν την έδρα τους στους δήμους εφαρμογής του προγράμματος.

Για τη χορήγηση του ΑΝΗΚΟ, προβλέπεται ηλεκτρονική υποβολή αίτησης με τη χρήση των κωδικών του TAXISnet, ενώ τα ειδικότερα κριτήρια υπαγωγής του δικαιούχου στο πρόγραμμα ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας.

Δείτε το νομοσχέδιο εδώ.


Φωτογραφία: Ιntime