Υποχρεωτικό το σχολείο για τους ανήλικους πρόσφυγες

Υποχρεωτικό το σχολείο για τους ανήλικους πρόσφυγες

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο «Περί Διεθνούς Προστασίας», του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο περιλαμβάνονται οι αλλαγές στο σύστημα ασύλου της χώρας και το οποίο εισάγεται αύριο για συζήτηση στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Χθες, το απόγευμα, ολοκληρώθηκε η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, παρά τις αντιδράσεις από την πλευρά πολλών φορέων αλλά και κομμάτων για τον περιορισμένο χρόνο που δόθηκε –μόλις πέντε ημέρες– για τη δημόσια συζήτηση ενός τόσο σημαντικού και εκτενούς σε διατάξεις νομοσχεδίου. 

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις για την αναγνώριση των προσφύγων, προβλέπει την ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών, καθώς και την ενοποίηση διατάξεων για τη διαδικασία χορήγησης και ανάκλησης του καθεστώτος διεθνούς προστασίας.

Παράλληλα, έχει ως στόχο να βάλει τέλος στη νομοθετική ασάφεια που επηρέαζε την λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών, να δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο διαδικαστικό πλαίσιο έτσι ώστε να ξέρουν οι αιτούντες πώς λειτουργεί το σύστημα, ποια είναι τα δικαιώματα και ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους και να απαλείψει τα στοιχεία της ιδεοληπτικής νομοθέτησης, που οδήγησαν σε ένα προβληματικό σύστημα.

Επίσης, επιδιώκει να επαναφέρει το αίσθημα ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία, αλλά και το αίσθημα ύπαρξης κράτους στους υπηκόους τρίτων χωρών.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως στο άρθρο 51 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι η φοίτηση των προφυγόπουλων είναι υποχρεωτική στα σχολεία ενώ προβλέπονται και κυρώσεις για γονείς-πρόσφυγες που αμελούν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

«Οι ανήλικοι αιτούντες και τα ανήλικα τέκνα των αιτούντων κατά την παραμονή τους στην χώρα υποχρεούνται να εντάσσονται σε μονάδες παροχής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δημοσίου εκπαιδευτικού συστήματος. Η ένταξη γίνεται με προυποθέσεις ανάλογες με αυτές που ισχύουν για τους Ελληνες πολίτες και με διευκολύνσεις ως προς την εγγραή σε περίπτωση δυσχερειών υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών και για όσο χρονικό διάστημα δεν εκτελείται μέτρο απομάκρυνσης που εκκρεμεί κατά των ιδιών ή κατά των γονέων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο συγκεκριμένο άρθρο.

Δείτε εδώ αναλυτικά το νομοσχέδιο. 

Διαβάστε ακόμα:

- Στον Πειραιά από τη Λέσβο το «Διαγόρας» με 156 πρόσφυγες και μετανάστες