Στ. Πέτσας: Αποφάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις στο σημερινό ΚΥΣΟΙΠ

Στ. Πέτσας: Αποφάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις στο σημερινό ΚΥΣΟΙΠ

Αποφάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις θα υπάρξουν μετά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας στους πολιτικούς συντάκτες, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση θέλει να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Στη συνέχεια σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Μαργαρίτη Σχοινά στην Κομισιόν ο κ. Πέτσας είπε ότι «αποτελεί τεράστια εθνική επιτυχία», που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα. «Ήταν στις επιδιώξεις μας ένα παραγωγικό φυλάκιο, αλλά μας δόθηκε η ευκαιρία να έχουμε την αντιπροεδρία και ένα πλέγμα χαρτοφυλακίων. Για παράδειγμα, ο προταθείς από την Ιταλία Τζεντιλόνι δεν ανέλαβε την αντιπροεδρία», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στο γιατί δεν τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση ο Αντώνης Σαμαράς.

O κ. Πέτσας τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Όπως είπε ξεμπλοκάρονται επενδυτικά σχέδια που υπονομεύτηκαν από ιδεοληψίες της προηγούμενης κυβέρνησης. Σημείωσε δε ότι θα υπάρξουν αποφάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις μετά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ στο οποίο προεδρεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχέτικα με το θέμα της απώλειας οπλισμού στη Λέρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως «όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι είναι αρκετά προγενέστερο». «Για τη Λέρο ξέρουμε ότι η παράδοση -παραλαβή έγινε τώρα τον Σεπτέμβρη και έγινε έλεγχος. Ο προηγούμενος έλεγχος έγινε τον προηγούμενο χρόνο. Η απώλεια υλικού πιθανόν να έγινε σε διάφορα στάδια. Επιφυλάσσομαι για το αποτέλεσμα της προανάκρισης», δήλωσε ο κ. Πέτσας.

Όσον αφορά την επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου, είπε ότι ακόμα δεν έχει διαμορφωθεί πλήρως η ατζέντα, ωστόσο σημείωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι πάντα ανοιχτός στις συζητήσεις που αφορούν το Κυπριακό, αρκεί να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Αναφερόμενος στην παρουσία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι έστειλε μήνυμα σιγουριάς και αισιοδοξίας. Είπε, επίσης, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε το σχέδιο της κυβέρνησης που εξασφαλίζει ανάπτυξη για όλους και -εγκαταλείποντας παλαιότερες πρακτικές σύμφωνα με τις οποίες το βήμα της ΔΕΘ γινόταν βήμα παροχολογίας- μίλησε με 12μηνο ορίζοντα. «Ήδη η κυβέρνηση έχει αρχίσει να βγάζει από την πλάτη των φορολογουμένων δυσβάσταχτα βάρη», υπογράμμισε και ανέφερε σχετικά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Είπε ακόμα ότι διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής από το 22% στο 9%. Επ'' αυτού ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα επαγγελματιών, ενώ συμπλήρωσε ότι μειώνονται ο φόρος επιχειρήσεων και ο φόρος στα μερίσματα.

«Είναι μέτρα που δεν αφορούν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά πολλές μικρομεσαίες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας», εξήγησε και αναφέρθηκε και στην αναστολή του ΦΠΑ για 3 χρόνια στις νέες οικοδομές.

Συνολικά, όπως τόνισε, τα μέτρα αυτά «συμβάλλουν να ανακτήσουν τα σπίτια την αξία που έχασαν», ενώ παρουσίασε και τα στοχευμένα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικογένειας, όπως, μεταξύ άλλων, την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε ξεχωριστή αναφορά στο θέμα των επενδύσεων υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ξεμπλόκαρε σημαντικά επενδυτικά σχέδια και προσελκύει νέα που θα τονώσουν την οικονομία και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Μιλώντας για το Ελληνικό, το λιμάνι του Πειραιά και τις Σκουριές, είπε ότι είναι χαρακτηριστικά, αλλά όχι μοναδικά παραδείγματα. Στη συνέχεια, ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα νέων επενδύσεων στη Θεσσαλονίκη, στον χώρο του φαρμάκου, της αμυντικής βιομηχανίας, της ναυτιλίας, του τουρισμού και των τηλεπικοινωνιών.

Ο κ. Πέτσας αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, επισήμανε συγκροτήθηκε συλλογικό όργανο για την υλοποίηση των σχετικών αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ και έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία με αριθμούς, σχετικά με τη μεταφορά ασυνόδευτων παιδιών σε άλλες χώρες, αλλά και συνολικά για τη μετακίνηση ατόμων.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε τα συλλυπητήρια του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στους οικείους του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. «Όλοι όσοι τον αγαπήσαμε στα παραμύθια και στα αστέρια θα τον βρούμε», κατέληξε.

Ο κ. Πέτσας ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά και τόνισε ότι «η αποστολή των σχολικών βιβλίων ξεκίνησε έγκαιρα και άμεσα θα καλυφθούν όποια κενά εκπαιδευτικών καταγραφούν». 

Ειδικότερα, είπε ότι στα μέσα Αυγούστου ολοκληρώθηκε η παράδοση όλων των βιβλίων, ενώ στα επαγγελματικά λύκεια θα γίνει σταδιακά, όπως κάθε χρόνο, μέχρι τον Οκτώβριο προκειμένου οι μαθητές να επιλέξουν τα μαθήματα ειδικότητας. Επισήμανε ότι μειώθηκαν οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε φορείς και στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου, ότι τηρήθηκε αυστηρό χρονοδιάγραμμα για πρόσληψη αναπληρωτών έως τις 5 Σεπτεμβρίου, έγινε η μεγαλύτερη σε αριθμό πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών - πάνω από 20000 - με πρόνοια για τη μετακίνησή τους στις περιοχές τοποθέτησης με έκπτωση 50% στα μέσα μεταφοράς.