Στ. Κοντονής: Εμείς θα τους αποκαλούμε «Βορειομακεδόνες» - Δικό τους θέμα πώς αυτοπροσδιορίζονται

Στ. Κοντονής: Εμείς θα τους αποκαλούμε «Βορειομακεδόνες» - Δικό τους θέμα πώς αυτοπροσδιορίζονται

«Εμείς θα τους αποκαλούμε "Βορειομακεδόνες" ή "Σλαβομακεδόνες". Το πώς αυτοπροσδιορίζονται οι ίδιοι είναι δικό τους θέμα» υποστήριξε ο Σταύρος Κοντονής αναφερόμενος στους κατοίκους της γειτονικής χώρας, με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα του ΒΒC, που έκανε λόγο για «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα.

«Το θέμα της υποτιθέμενης "μειονότητας" το έχει κλείσει η Συμφωνία των Πρεσπών. Γι'' αυτό έγινε αναθεώρηση συντάγματος στα Σκόπια. Απορώ πώς είναι δυνατόν να γίνεται τέτοια συζήτηση. Η συζήτηση καλό είναι να γίνεται πάντα στη βάση των κρατών και όχι με πρακτορεία ειδήσεων», υποστήριξε στον Focus FM o Στ. Κοντονής. 

Μάλιστα υποστήριξε πως δεν πρέπει «να βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας, για κομματικούς λόγους», υποστηρίζοντας πως δεν είναι δυνατόν η ΝΔ να ανασκαλεύει με βάση το δημοσίευμα θέματα που έχουν κλείσει με τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Η Συμφωνία βεβαίως αναγνωρίζει τη γλώσσα, όπως είχε αναγνωριστεί από το 1977, δεν αναγνωρίζει όμως εθνότητα. Αναγνωρίζει ιθαγένεια "πολίτης Βορειας Μακεδονίας" "μακεδονική"», σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης.

«Αντιδράσεις υπάρχουν και από ανθρώπους που αντιδρούν στη χρήση του όρου "Μακεδονία" στο πλαίσιο σύνθετης ονομασίας. Δεν υπήρχε ζήτημα δημοψηφίσματος, γιατί δεν εκχωρήσαμε τίποτα», κατέληξε ο Σταύρος Κοντονής.