Σοβαρή κρίση στο κόμμα των Εργατικών προκαλεί το αποτέλεσμα του Brexit

Σοβαρή κρίση στο κόμμα των Εργατικών προκαλεί το αποτέλεσμα του Brexit

Στην επιφάνεια βγήκαν τα βαθιά προβλήματα που μάστιζαν τον τελευταίο καιρό το Βρετανικό Εργατικό κόμμα μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου που οδήγησε την Μεγάλη Βρετανία στην αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αιτία για τις εσωκομματικές διαφορές που έρχονται στην επιφάνεια είναι οι σκληρές επικρίσεις βουλευτών των εργατικών οι οποίοι θεωρούν πως δεν έκανε αρκετά εντατική εκστρατεία για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. καθώς δεν κατάφερε να πείσει παραδοσιακούς υποψήφιους να ψηφίσουν υπέρ του Bremain. Εκτιμάται πως περίπου το ένα τρίτο των ψηφοφόρων των Εργατικών ψήφισε υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.  Μετά το τελικό αποτέλεσμα για το Brexit δύο βουλευτές πρόταση δυσπιστίας εναντίον του Κόρμπιν, ενώ άλλοι ζήτησαν την παραίτησή του.

Ο κ. Μπεν φέρεται να κάλεσε συναδέλφους του βουλευτές το Σαββατοκύριακο για να πει ότι θα ζητήσει από τον Κόρμπιν να παρατηθεί εάν υπήρχε σημαντική υποστήριξη σε μια κίνηση εναντίον του, σύμφωνα με δημοσίευμα του Observer. «Ζήτησε επίσης από άλλους σκιώδεις υπουργούς να παραιτηθούν όπως και αυτός εάν ο Κόρμπιν αψηφούσε το αίτημά του».

Τα προεόρτια της σύγκρουσης μεταξύ των στελεχών του κόμματος φάνηκαν όταν ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν καθαίρεσε τον Χίλαρι Μπεν, τον σκιώδη υπουργό Εξωτερικών του κόμματός. Αυτό οδήγησε στην ρήξη μεταξύ των δύο πολιτικών με τον κ. Μπεν να δηλώνει πως ο κ. Κόρμπιν  «είναι ένας καλός και αξιοπρεπής άνθρωπος, αλλά δεν είναι ηγέτης», ανέφερε το BBC.

Ο κ. Μπεν πρόσθεσε ότι δεν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος για να ηγηθεί του Εργατικού Κόμματος.

Αυτό ήταν και το πρώτο ντόμινο που έπεσε και κινδυνεύει να επιφέρει βαθιά εσωκομματική κρίση καθώς στη συνέχεια παραιτήθηκε η επικεφαλής της πολιτικής για την Υγεία του Εργατικού Κόμματος, Χέιντι Αλεξάντερ επιχειρηματολογώντας ότι η χώρα χρειάζεται μια αξιόπιστη αντιπολίτευση μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της Πέμπτης και ότι η ίδια δεν πιστεύει πως ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν μπορεί να την προσφέρει.

«Όσο και να σας σέβομαι ως έναν άνθρωπο με αρχές, δεν πιστεύω ότι έχετε την ικανότητα να δώσετε την απάντηση που αξιώνει η χώρα μας και πιστεύω ότι αν εμείς πρόκειται να σχηματίσουμε την επόμενη κυβέρνηση, είναι απαραίτητη μια αλλαγή ηγεσίας», αναφέρει η σκιώδης υπουργός Υγείας των Εργατικών σε επιστολή της προς τον Κόρμπιν την οποία ανήρτησε στο Twitter.

 

Την παραίτησής της υπέβαλε και η Γκλόρια Ντε Πιέρο, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου βρετανικού Εργατικού Κόμματος για τα θέματα των νέων η οποία ενημέρωσε τον Τζέρεμι Κόρμπιν πως δεν πιστεύει ότι μπορεί να οδηγήσει τους Εργατικούς στη νίκη στις βουλευτικές εκλογές που ενδέχεται να πραγματοποιηθούν μέσα σε διάστημα μηνώ μετά την παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον.

Ακόμα σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News οι επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος σε θέματα Μεταφορών Λίλιαν Γκρίνγουντ, Εκπαίδευσης Λούσι Πάουελ και Περιβαλλοντικής Πολιτικής Κέρι Μακάρθι ανακοίνωσαν τις παραιτήσεις τους διαμαρτυρόμενοι κατά της ηγεσίας του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ωστόσο, ο Τζον ΜακΝτόνελ, υπεύθυνος των Εργατικών για την οικονομική πολιτική και πιστός στον Κόρμπιν, κάλεσε το κόμμα να μείνει ενωμένο και τόνισε πως ο Κόρμπιν "δεν πρόκειται να πάει πουθενά".

Ο κ. Κόρμπιν έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα αποχωρήσει από την ηγεσία των Εργατικών και, ερωτηθείς εάν θα την διεκδικήσει εκ νέου, απάντησε «Ναι, εδώ είμαι».