Σημαντικός κόμβος καινοτομίας σε επιστήμες και τεχνολογία
Τζ. Πάιατ για Θεσσαλονίκη

Σημαντικός κόμβος καινοτομίας σε επιστήμες και τεχνολογία

Τη δυναμική της Θεσσαλονίκης ως σημαντικό κόμβο καινοτομίας στις επιστήμες και την τεχνολογία υπογράμμισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της σημερινής του επίσκεψης στο αμερικανικό κολέγιο "Ανατόλια", όπου ενημερώθηκε για την πρόοδο του υπό ανέγερση κτιρίου «Anna Papageorgiou STEM Center», που είναι αφιερωμένο στις επιστήμες, την καινοτομία και τη βιωματική μάθηση και θα φιλοξενήσει εργαστήρια Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας, χώρο πολλαπλών χρήσεων και έναν ανοιχτό χώρο μάθησης, όπου θα υλοποιούνται πρωτοποριακές εκπαιδευτικές δράσεις για τους μαθητές και φοιτητές τόσο του κολεγίου όσο και της ευρύτερης κοινότητας.

Ο κ. Πάιατ περιηγήθηκε στους χώρους του νέου συγκροτήματος και ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του Ανατόλια, Δρ. Πάνο Βλάχο και τον κ. Γιάννη Τσορμπατζόγλου, COO Innovation and Planning & Vice President Cross Divisional Programs του Κολεγίου, για τα χαρακτηριστικά του εκπαιδευτικού κέντρου STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics Center), που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το Σεπτέμβριο, προάγοντας με πρωτοποριακό τρόπο και με τη χρήση της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας, τις επιστήμες, την καινοτομία και τη βιωματική μάθηση.

Το συγκρότημα, συνολικής επιφάνειας περίπου 1.000 τ.μ., το οποίο κατασκευάζεται από τη θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΟΜΗ, πρόκειται να στεγάσει εργαστηριακά μαθήματα Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας, καθώς και πρωτοποριακές εκπαιδευτικές δράσεις για τους μαθητές της ευρύτερης κοινότητας. Οι χώροι του περιλαμβάνουν 3 εργαστήρια STEM, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων δημιουργικής ενασχόλησης και εκπαίδευσης, γραφεία προσωπικού, αίθουσα δοκιμών, καθώς και πλήθος βοηθητικών χώρων.

«Εντυπωσιασμένος από το Anna Papageorgiou STEM Center, που χρηματοδοτείται μερικώς από το USAID/ASHA προκειμένου να διδάξει επιστήμες, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά (σ.σ. από το αγγλικό ακρωνύμιο STEM) και καλές αμερικανικές πρακτικές στους νέους και τους εκπαιδευτικούς στην περιοχή, καταδεικνύοντας την αμερικανική στήριξη στην ανάπτυξη του υψηλής εξειδίκευσης εργατικού δυναμικού της Ελλάδας και του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στην καινοτομία και την τεχνολογία», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Twitter για την επίσκεψή του στο Ανατόλια ο Αμερικανός πρέσβης.

Λίγο νωρίτερα, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο "Ανατόλια", ο Αμερικανός πρέσβης είχε αναφερθεί εκ νέου στις αμερικανική επενδυτική παρουσία στην πόλη (Pfizer, Cisco), που αποτελούν «κληρονομιά» της επιτυχούς αμερικανικής παρουσίας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2018 και σημείωσε με έμφαση την ανάγκη να δοθούν κίνητρα στους νέους ανθρώπους ώστε να εμβαθύνουν στην τεχνολογία και την επιστήμη προκειμένου η Ελλάδα να έχει το εργατικό δυναμικό που χρειάζεται για να είναι ανταγωνιστική στον 21ο αιώνα. «Γνωρίζω ότι αυτή είναι προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, είναι προτεραιότητα και για την υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως», σημείωσε ο κ. Πάιατ, ο οποίος θα συναντηθεί με την υπουργό Παιδείας την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε επίσης στις «σημαντικές δεσμεύσεις» Αμερικανών επενδυτών που θέλουν να αφήσουν το τεχνολογικό τους αποτύπωμα στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας πως μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είναι να εντοπίσουν νέα ταλέντα και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό και σημείωσε πως στο πεδίο αυτό «είναι που έρχεται το Ανατόλια», θέλοντας έτσι να καταδείξει τη συμβολή του κολεγίου στον συγκεκριμένο τομέα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο "Ανατόλια", το οποίο χαρακτήρισε έναν από τους «θησαυρούς των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στην πάροδο των ετών», ο κ. Πάιατ ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών του νέου κτιρίου, η κατασκευή του οποίου θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2020 χάρη στη χρηματοδότηση από το USAID/ASHA με περίπου μισό εκατομμύριο δολάρια- όπως ανέφερε ο ίδιος- αλλά και με τη συμβολή του Ιδρύματος "Παπαγεωργίου", Εφόρων του Κολεγίου Ανατόλια, αποφοίτων, ιδιωτών και οργανισμών.

Βιοκλιματικά σχεδιασμένο, με μηδενικές εκπομπές ρύπων και κάνοντας χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το Anna Papageorgiou STEM Center έχει συνολικό εμβαδό 950 τ.μ. και τις ενεργειακές του ανάγκες θα χρησιμοποιηθούν τεχνολογίες αιχμής. Μέρος της ρευματοδότησής του θα καλυφθεί από τη χρήση φωτοβολταϊκών στοιχείων, ενώ για τη θέρμανση και ψύξη των χώρων θα αξιοποιηθεί η γεωθερμία καθώς και η πρωτοποριακή μέθοδος της ηλιακής ψύξης.