Σενάρια για εκλογές το Φθινόπωρο!

Σενάρια για εκλογές το Φθινόπωρο!

Του Τάσου Ευαγγελίου

Εισηγήσεις να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στα τέλη Σεπτεμβρίου έχει δεχθεί από στελέχη του στενού του περιβάλλοντος και πρόσωπα του επιχειρηματικού κόσμου με τα οποία συνομιλεί,  ο Αλ. Τσίπρας. Οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, με την αποχώρηση Βενιζέλου, έρχονται να προστεθούν σε αυτές τις εισηγήσεις που τώρα επενδύουν και στην ανάγκη να κερδίσει χρόνο. Βασική παράμετρος: Ο Πρωθυπουργός δεν έχει ανακοινώσει επισήμως τον χρόνο των εκλογών…

Συγκεκριμένα, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι από την Κυριακή το βράδυ, όταν ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως θα μεταβεί αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, υπήρξαν εισηγήσεις να βρεθεί εύσχημος τρόπος προκειμένου να υπάρξει μια παράταση χρόνου.

Η πρώτη κίνηση έγινε όταν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησε για εκλογές στις 7 Ιουλίου. Κίνηση που συνδέεται με την ανάγκη να διευθετηθούν εκκρεμότητες, να τακτοποιηθούν ημέτεροι και να προχωρήσει η διαδικασία αλλαγής της ηγεσίας του Αρείου Πάγου.

Η δεύτερη κίνηση, σύμφωνα με τους εισηγητές είναι να παρέμβουν συγκεκριμένοι εκπρόσωποι  παραγωγικών τάξεων και να ζητήσουν δημοσίως από τον Πρωθυπουργό να μη διαταραχθεί η Τουριστική περίοδος και πληγεί ο βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας.

Αυτό θα είναι και το κύριο στοιχείο στο οποίο θα στηθεί το σχέδιο μετάθεσης εάν τελικά προκριθούν αυτές οι εισηγήσεις.

Ήδη πάντως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν με κάθε ευκαιρία ότι  δεν υπήρξε χρόνος να κατανοήσουν οι πολίτες τα θετικά μέτρα εκφράζοντας εμμέσως τη διαφωνία τους για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ ήρθαν να προστεθούν στο σχεδιασμό αυτό, με τους θιασώτες της παράτασης των εκλογών μέχρι το Φθινόπωρο να εισηγούνται στον Αλέξη Τσίπρα να κερδίσει χρόνο, εκτιμώντας ότι είναι εφικτός ο διεμβολισμός του κέντρου  ή τουλάχιστον η δημιουργία συνθηκών συνεργασίας.

Μάλιστα δεν λείπουν και οι φωνές που κάνουν λόγο για άμεση πρόσκληση συνεργασίας και παράλληλης πορείας στο δρόμο για τις κάλπες.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί πως κορυφαία στελέχη έχουν ήδη αντιδράσει ως προς τις εισηγήσεις αυτές υποστηρίζοντας πως μια παράταση των εκλογών θα αποτελέσει το τελικό χτύπημα στην αξιοπιστία του Αλ. Τσίπρα αλλά και συνολικά του  ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο έναντι της κοινωνίας όσο και της οικονομίας που μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης να υπάρξουν πολιτικές αλλαγές «απάντηση» με δυναμική άνοδο του Χρηματιστηρίου και πτώση των ομολόγων.

Πρόκειται για κορυφαία ιστορικά στελέχη του χώρου που έχουν ακολουθήσει τον Αλέξη Τσίπρα εν τούτοις μετά την συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές επιδιώκουν το κλείσιμο του κύκλου των εκλογών ώστε να τοποθετηθούν στο εσωκομματικό σκηνικό της επόμενης ημέρας.

Κρίνουν δε πως μια ήττα του Αλ. Τσίπρα και ένα ποσοστό κάτω του 23% αλλάζει τα δεδομένα. Ακόμη και αν δεν αμφισβητηθεί είναι βέβαιο πως θα τεθεί θέμα περιορισμού των αρμοδιοτήτων του.

Κύκλοι του κυβερνώντος κόμματος

Αργά το απόγευμα κύκλοι του κυβερνώντος κόμματος διέψευσαν τα σενάρια σχετικά με τη διεξαγωγή των εκλογών  το Φθινόπωρο τονίζοντας πως οι εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου όπως έχει ανακοινωθεί ενώ παραπέμπουν και στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με την οποία θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Η διάψευση με αναφορές σε «ανοησίες» γίνεται μέσω κύκλων του κυβερνώντος κόμματος που παραπέμπουν στη δήλωση του Κυβερνητικού εκπροσώπου και αφορούν τις πληροφορίες και τις αναφορές ακόμη και κυβερνητικών στελεχών σχετικά με την ανάγκη να δοθεί χρόνος για να γίνουν κατανοητά τα μέτρα από τους πολίτες.