Άρωμα εκλογών από τη νυχτερινή συνάντηση στο γραφείο Τσακαλώτου - Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Άρωμα εκλογών από τη νυχτερινή συνάντηση στο γραφείο Τσακαλώτου - Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Υπουργοί και βουλευτές που εντάσσονται στο κλίμα της ομάδας των 53+ συναντήθηκαν στο γραφείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου δίνοντας τροφή στα σενάρια περί μια συνάντησης προεκλογικού περιεχομένου. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προχωρεί σε τροπολογίες και ενέργειες που δείχνουν έντονη κινητικότητα, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης δηλώνει ως προς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ότι «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα».

Η κινητικότητα στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι έντονη και πολυεπίπεδη με αποτέλεσμα το άρωμα εκλογών να πλανάται έντονο στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Τροπολογίες που διευθετούν καταστάσεις ή ακόμη ακόμη διασπούν και Δήμους σε εκλογικές περιφέρειες, εξαγγελίες για προσλήψεις και άλλες παροχές, αλλά και μυστικές συναντήσεις υπουργών βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ συνθέτουν το παζλ των εξελίξεων γύρω από το θέμα των εκλογών.

Ταυτόχρονα μέσω των συναντήσεων που ξεκινούν ως μυστικές είναι πολύωρες αλλά εν συνεχεία γίνονται γνωστές αποτελούν και μηνύματα προς το περιβάλλον του Μαξίμου αλλά και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν είναι μόνοι και ως εκ τούτου δεν δύνανται να λαμβάνουν τελεσίδικες αποφάσεις που απλά ανακοινώνονται και πρέπει να ακολουθούνται.

Στο όλο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί με ένταση τις τελευταίες ώρες ήρθε να προστεθεί και η δήλωση του Νίκου Βούτση, του προέδρου της Βουλής στον τηλεοπτικό σταθμό Open σύμφωνα με την οποία κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα ως προς το θέμα των πρόωρων εκλογών. Και ναι μεν μίλησε για ανάγκη εξάντλησης της συνταγματικής θητείας εν τούτοις το ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό μπήκε στο τραπέζι των συζητήσεων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας και μια ομάδα, μικρή όμως πλέον, γύρω από αυτόν θέλει εξάντληση της τετραετίας. Όμως ολοένα και περισσότερα στελέχη, μεταξύ των οποίων και συνομιλητές του Πρωθυπουργού, τη γνώμη των οποίων συνήθως λαμβάνει υπόψη, θέτουν θέμα εκλογών τον Μάιο, χωρίς μάλιστα να αποκλείουν ακόμη και την διενέργειά τους νωρίτερα. 

Άλλωστε κρίνουν ότι μια ήττα στις Ευρωεκλογές θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά που μπροστά δύναται να γράφει ακόμη και το νούμερο ένα. Είναι δεδομένο πως μετά τις ευρωεκλογές και στο δρόμο προς τον Οκτώβριο δεν θα δουλεύει τίποτα στη χώρα ενώ θα έχει περάσει και μεγάλο χρονικό διάστημα από τις όποιες παροχές γίνουν τους επόμενους μήνες

Η χθεσινή πάντως ξαφνική συνάντηση αρκετών υπουργών, βουλευτών και κομματικών στελεχών στο γραφείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου προκάλεσε ερωτήματα δίνοντας τροφή στα σενάρια περί εκλογών και κυρίως σε αυτά που αναφέρουν ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνονται ήδη τάσεις και ομάδες που λαμβάνουν θέση... μάχης.

Η παρουσία του Θοδωρή Δρίτσα και της Τασίας Χριστοδουλοπούλου που δεν κατέχουν κάποια υπουργική θέση, αλλά ανήκουν στη συγκεκριμένη ομάδα, και άλλων μη κυβερνητικών στελεχών αποτρέπει από το να χαρακτηριστεί η σύσκεψη ως… κυβερνητική. 

Οι δηλώσεις της υφυπουργού Θεανώς Φωτίου, η οποία ανέφερε ότι δεν γνωρίζει κάτι για εκλογές αφού αυτή φτιάχνει «γεμιστά» και του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, αρμόδιου για τις εκλογές, ο οποίος σημείωσε «εκλογές; Ποιος ασχολείται με τις εκλογές; Ασχολείται κανείς;» συνέβαλαν στο να δημιουργηθούν ερωτήματα σχετικά με το αντικείμενο της νυχτερινής συνάντησης.

Είναι βέβαιο ότι τη συνάντηση δεν απασχόλησε το θέμα των τραπεζών και των κόκκινων δανείων που συζητήθηκε σε αυτή που είχε λίγο νωρίτερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Γιάννη Στουρνάρα. Το ετερόκλητο, σε επίπεδο θέσεων και αρμοδιοτήτων, της ομάδας που συναντήθηκε ξαφνικά και εν μέρει στα κρυφά το επιβεβαιώνει.

Οι συνειρμοί που δημιουργήθηκαν εξ αιτίας της παρουσίας εκπροσώπων των 53+ ήταν αναμενόμενοι δεδομένης της στενής σχέσης που εξακολουθεί να διατηρεί ο υπουργός Οικονομικών.

Σε κάθε περίπτωση η συνάντηση αυτή αποτελεί ένα μήνυμα με κύριους αποδέκτες την ομάδα του Μαξίμου και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση  συμμετείχαν μεταξύ άλλων  ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Θεανώ Φωτίου, αλλά και πολλά κομματικά στελέχη όπως ο βουλευτής και πρώην υπουργός Θοδωρής Δρίτσας, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγγου, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Χρήστος Μαντάς, η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Διαβάστε ακόμα:

- O Tσακαλώτος ζήτησε την παρέμβαση Στουρνάρα στην ΕΚΤ και βοήθεια... από τους «53»