Σε λάθος χώρα απευθύνεται η κα Ζαχάροβα

Σε λάθος χώρα απευθύνεται η κα Ζαχάροβα

Δεν ήταν μόνο η Ελλάδα στη ρωσική λίστα των μη φιλικών κρατών. Ήταν όλα τα κράτη της ΕΕ, και επιπροσθέτως ένα τόξο χωρών που ξεκινούσε από τις ΗΠΑ - Καναδά και κατέληγε σε Αυστραλία - Νέα Ζηλανδία.

Επίσης η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Ρωσίας δεν έκανε δηλώσεις μόνο κατά της Ελλάδας. Και αυτό ίσως δείχνει κάτι για τον εκνευρισμό που έχει επιφέρει στο εσωτερικό της ρωσικής κυβέρνησης η εξέλιξη επί του πεδίου, λόγω της απρόσμενης ηρωικής αντίστασης των Ουκρανών (που στο τέλος στρατιωτικά θα ηττηθούν) και της εξίσου απρόσμενης οικονομικής μέγγενης που έσφιξαν οι δυτικές χώρες.

Αν σε κάτι διαφέρει η συμπεριφορά της Ρωσίας έναντι της χώρα μας ήταν η αίσχιστη αντιδιπλωματική, έως και μπρουτάλ συμπεριφορά. Λες και μας είχε δεδομένους ως… προτεκτοράτο.

Είχε προηγηθεί η πρωτοφανής ανοίκεια παρέμβαση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, που παρότρυνε τους πολίτες να βλέπουν έναν συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό, παραθέτοντας σχετικό βίντεο και προτρέποντας: «Δείτε το αν αναζητάτε κάτι διαφορετικό από ψευδή προπαγάνδα για την κατάσταση στην Ουκρανία». Ίσως γιατί… όλως τυχαίως το κανάλι ανήκει σε έναν εκ των πάμπλουτων ομογενών, εκ Ρωσίας προερχόμενου.

Η κα Ζαχάροβα αναφέρθηκε σε «ανώτατους αξιωματούχους» της Αθήνας που διατυπώνουν χονδροειδείς κατηγορίες κατά της χώρας της και της ηγεσίας της, ενώ υπενθύμισε τις συγκρούσεις που ταρακουνούν τον κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες: «οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας, οι επιχειρήσεις στο Ιράκ, στη Συρία, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν».

Σε λάθος χώρα λαό απευθύνεται, γιατί αν σε μια χώρα υπήρξε το «ομόψυχον» όλων των πολιτικών χώρων στην καταγγελία αυτών των επεμβάσεων, ήταν η Ελλάδα. Αλλά αυτές οι επεμβάσεις δεν ξεπλένουν τώρα το ξεθεμελίωμα πόλεων και τη σπαρακτική προσφυγιά εκατομμυρίων ανθρώπων.

Παραλλήλως «παραπονιέται» για τα εγκλήματα των Ουκρανών εις βάρος των ρωσόφωνων του Ντονμπάς. Αστείο προσωπείο της αγανάκτησης. Γνώριζαν ότι αν είχαν επέμβει στο Ντονμπάς για να «προστατέψουν» τους εκεί Ρώσους, δεν θα είχε κουνηθεί φύλλο στη Δύση.

Η κα Ζαχάροβα θέλησε να μας συγκινήσει μιλώντας για «αιώνιους δεσμούς» που συνδέουν τους λαούς της Ελλάδας και της Ρωσίας. Βέβαια οι επιστήμονες ιστορικοί θα είχαν να της υπενθυμίσουν πολλά, ότι στο διάβα των αιώνων οι «δεσμοί» αυτοί ήταν ιστορίες εκμετάλλευσης, αν όχι προδοσίας, εκ μέρους της πατρίδας της.

Θα της υπενθύμιζαν ας πούμε τα Ορλωφικά (1770) που μας προέτρεψαν να ξεσηκωθούμε κατά των Τούρκων, και στη συνέχεια αφού τα βρήκαν τους άφησαν να μας κατασφάξουν. Θα της θύμιζαν τη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου και τη δημιουργία της Μεγάλης Βουλγαρίας που έφτανε ως τη Θεσσαλονίκη (και ο πρεσβευτής κόμης Ιγνάτιεφ, επονομασθείς και «πατέρας του ψεύδους και νεκροθάφτης του Ελληνισμού», να λέει ειρωνικά στους Βούλγαρους «Τώρα οι Έλληνες ας πάνε κολυμπώντας στην Κωνσταντινούπολη»). Επίσης τη βοήθεια στον Κεμάλ κατά των Ελλήνων, τις διώξεις των Ποντίων από τον Στάλιν, τη μεθόδευση για απόσχιση της Μακεδονίας, κ.α. Αυτοί είναι «οι αιώνιοι δεσμοί» που μας δένουν - και αναφέραμε τα πλέον αιχμιακά. Οι ιστορικοί θα θύμιζαν περισσότερα.

Παράλληλα η εκπρόσωπος προέβη και σε μια έμμεση απειλή, αναφερόμενη στα καλάσνικοφ που έστειλε η χώρα μας, λέγοντας «στο τέλος τα όπλα θα στραφούν και εναντίον αμάχων συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων»!

Προς τι αυτή η «ιδιαίτερη περιποίηση» της Ελλάδας με ένα παραληρηματικό κείμενο, ασυνήθιστη έκτασης για διπλωματική δήλωση; Ίσως γιατί γνωρίζει ότι εδώ υπάρχει ευήκοο ακροατήριο. Ήδη η Αυγή το αναπαρήγαγε ως ηχώ «θα «καταλήξουν και στις ναζιστικές συμμορίες, που εκκαθαρίζουν γηγενείς και ομογενείς»! Καμία επίκριση και από τα υπόλοιπα ΜΜΕ που εκφράζουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Φυσικά ακροατήριο δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι και οι ακροδεξιοί, και αντιδυτικοί αριστεροί, και οι ιδεοληπτικοί θρησκόληπτοι - το αγαθό εκκλησιαστικό πλήρωμα που ακόμη πιστεύει στο αδελφό ξανθό γένος. Τα τελευταία χρόνια προστέθηκε και ένα καινούργιο φρούτο. Οπαδοί και ακροατές αθλητικών ραδιοφώνων της βορείου Ελλάδας, που εθίζονται σε κατάλληλη προπαγάνδα!

Η κυβέρνηση απάντησε με διπλωματική ψυχραιμία. Εκ μέρους του επίσημου ΣΥΡΙΖΑ ως χθες το βράδυ σιγή ιχθύος. Απλώς ο Γ. Κατρούγκαλος σε ερώτηση απάντησε «Καλά έκανε η κυβέρνηση και απάντησε στις δηλώσεις της κας Ζαχάροβα». Αντιθέτως εύψυχη ήταν η καταδίκη εκ μέρους το ΚΙΝΑΛ: «Η κ. Ζαχάροβα συνεχίζει τις προκλήσεις έναντι της χώρας μας (…)η ηγεσία της Ρωσίας με τις επιλογές της, που βασίζονται σε έναν επικίνδυνο αυτοκρατορικό αναθεωρητισμό, καταδικάζει τη χώρα και οδηγεί την ανθρωπότητα σε επικίνδυνα μονοπάτια».

Σε αυτά τα ακροατήρια απευθυνόταν η κα Ζαχάροβα, για να υποθάλψει εσωτερικές εντάσεις.

ΥΓ: Έχουμε γράψει ότι θεωρούσαμε δικαιολογημένη την ανησυχία των Ρώσων για επέκταση του ΝΑΤΟ. Όμως αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία έχει μεγαλύτερη γεωστρατηγική στόχευση, είναι πολύ πιο μεγάλο, κτηνώδες και ασύμμετρο, και δεν έχει σχέση με την ανησυχία για το ΝΑΤΟ, ή τη μη τήρηση εκ μέρους των Ουκρανών της συμφωνίας του Μινσκ.