Σ. Μάνος: «Υπερβολικά συγκεντρωτικός ο τρόπος διοίκησης του Ν. Κοτζιά»

Σ. Μάνος: «Υπερβολικά συγκεντρωτικός ο τρόπος διοίκησης του Ν. Κοτζιά»

Κριτική στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ασκεί ο Στέφανος Μάνος με ανάρτησή του στο Facebook, με αφορμή του χειρισμούς του στο επεισόδιο στα Ίμια και τις δηλώσεις του μετά από αυτό.

Ο κ. Μάνος του καταλογίζει «υπερβολικό διοικητικό συγκεντρωτισμό» και προτείνει μικτά κλιμάκια διπλωματών και στρατιωτικών που εξετάζουν όλες τις διαθέσιμες εναλλακτικές. 

Αναλυτικά η ανάρτησή του στο Facebook:

«Οι κυβερνητικές αντιδράσεις για τον ηθελημένο εμβολισμό ελληνικού πλοίου από τουρκικό στην περιοχή των Ιμίων ανέδειξαν νομίζω μια αξιοσημείωτη πραγματικότητα. Την ανησυχητική αυτή πραγματικότητα θέλω να περιγράψω.

15 ώρες μετά το συμβάν αντέδρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Κοτζιάς με τη δήλωση ότι "Εμείς δεν ανταποδώσαμε καθώς είμαστε χώρα με ευθύνη και αίσθηση του μέτρου". "Εφόσον υπάρξει ξανά επιθετική ενέργεια από την Τουρκία, η ενέργεια αυτή θα απαντηθεί. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει" τόνισε σήμερα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος στον απόηχο του διεμβολισμού του σκάφους του λιμενικού στα Ίμια από τουρκική ακταιωρό. Πως θα απαντηθεί και από ποιόν;

Στη διάρκεια της δικής μου ζωής θυμάμαι σειρά επιθέσεων των Τούρκων εναντίον του Ελληνικού στοιχείου που έμειναν αναπάντητες. Τον Σεπτέμβριο του 1955 οι Τούρκοι επιτέθηκαν στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης. Φόνευσαν, έκλεψαν, βίασαν, περιουσίες χάθηκαν. Οι Τούρκοι παραβίασαν την ελληνοτουρκική συμφωνία περί ανταλλαγής πληθυσμών. Δεκαεννέα χρόνια αργότερα, το 1974, εισέβαλαν στην Κύπρο την οποία έκτοτε κατέχουν. Δεκαοκτώ χρόνια μετά την Κύπρο, το 1996, γκριζάρουν τα Ίμια και δεν ξέρω πόσα άλλα νησάκια του Αιγαίου. Το 2017 αμφισβητούν τη συνθήκη της Λοζάνης και καθημερινά δημιουργούν επεισόδια αμφισβήτησης της κυριαρχίας μας στο Αιγαίο.

Το γεγονός ότι το Υπουργείο Εξωτερικών χρειάστηκε 15 ώρες για να αντιδράσει δείχνει ότι στο ΥΠΕΞ επικρατεί η οργανωτική ασθένεια του συγκεντρωτισμού. Όλα αποφασίζονται από τον Υπουργό. Καμιά πρωτοβουλία κατωτέρου δεν επιτρέπεται. Αποτέλεσμα, μείωση ενδιαφέροντος, αυξημένος κίνδυνος ατυχήματος. Ο συγκεντρωτισμός επηρεάζει και τη σχέση του Υπουργείου Εξωτερικών με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στην κατάσταση που βρίσκονται οι σχέσεις μας με τη Τουρκία λογικό θα ήταν, από δικής μας πλευράς να υπάρχουν μικτά κλιμάκια διπλωματών και στρατιωτικών που να εξετάζουν συνολικά όλες τις διαθέσιμες εναλλακτικές. Αμφιβάλλω αν πριν τη δήλωση "Εφόσον υπάρξει ξανά επιθετική ενέργεια από την Τουρκία, η ενέργεια αυτή θα απαντηθεί" είχε προηγηθεί συνεννόηση με τα επιτελεία. Διάβασα στα ΝΕΑ ότι ο πρωθυπουργός ενοχλήθηκε επειδή δεν ενημερώθηκε αμέσως για το συμβάν στα Ίμια. Ελπίζω να μη βγάλει τα λάθος συμπεράσματα. Η ευθύνη βαρύνει κυρίως τον υπερβολικά συγκεντρωτικό τρόπο άσκησης διοίκησης από τον κ. Κοτζιά. Εκεί ξεκινά το πρόβλημα που κατέληξε στην καθυστέρηση της ενημέρωσης.

Θύμισα μερικά από τα γεγονότα που προκάλεσε σε βάρος του Ελληνισμού η Τουρκία στη διάρκεια της ζωής μου. Είτε εντός είτε εκτός Ευρώπης η Τουρκία είναι για μας κίνδυνος. Είναι κίνδυνος που δικαιολογεί περίσκεψη, συνολική αντιμετώπιση. Να το θυμόμαστε και να μην εφησυχάζομε».

Φωτογραφία: Intimenews