Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για την κομματικοποίηση του Δημοσίου

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για την κομματικοποίηση του Δημοσίου

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Δύσκολα έβαλαν οι βουλευτές της ΝΔ στη νέα υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, με αφορμή την κομματικοποίηση του Δημοσίου. Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου κλήθηκε - στο πλαίσιο επίκαιρης επερώτησης στη Βουλή -  να απαντήσει στα καυτά ερωτήματα των γαλάζιων στελεχών, τα οποία η προηγούμενη υπουργός, Όλγα Γεροβασίλη συστηματικά απέφευγε. Εξάλλου, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς έχει προβεί σε πληθώρα κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων, αλλά όπως και στην περίπτωση του προσφυγικού η κυβέρνηση κάνει ότι δεν ακούει.

Πάντως, ο Γ. Γεωργαντάς επανήλθε δριμύτερος, κάνοντας λόγο για δύο επίπεδα στα οποία επιχειρήθηκε -και μέχρι ενός σημείου έχει επιτευχθεί- η πλήρης κομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης. «Το πρώτο έχει να κάνει με την επιλογή των παλαιών Γενικών Γραμματέων που πλέον μετονομάστηκαν σε Διοικητικούς και Τομεακούς Γραμματείς με τους αναπληρωτές τους», είπε και εξήγησε ότι αυτό που ξεπέρασε κάθε όριο παρέμβασης είναι «ότι τέσσερις Υπουργοί ζήτησαν και πήραν από την αρμόδια Επιτροπή του ΑΣΕΠ αντίγραφα από τα στοιχεία των φακέλων των υποψηφίων για τις θέσεις των Διοικητικών και Τομεακών Γραμματέων». «Αυτό το ανήκουστο, αυτό το πρωτόγνωρο έχει συμβεί και κανείς δεν έχει συγκινηθεί για να πει και ποια είναι τα ονόματα αυτά και τι θα γίνει με αυτές τις εν εξελίξει διαδικασίες. Από πού και ως πού οι φάκελοι ουσιαστικά με τα στοιχεία των υποψηφίων -ιδιωτών και δημοσίων- βρέθηκαν στα γραφεία των Υπουργών; Ποιος ο λόγος, ποια η σκοπιμότητα, ποια η νομιμοποίηση αυτής της ενέργειας; Τι γίνεται με τις εν εξελίξει διαδικασίες; Για ποιον λόγο δεν λέγονται μέχρι και σήμερα τα ονόματα αυτά;» αναρωτήθηκε καλώντας την κυρία Ξενογιαννακοπούλου να απαντήσει.

Από την πλευρά του ο Μάκης Βορίδης διερωτήθηκε γιατί για τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού η προκήρυξη περιγράφει ότι πρέπει να γνωρίζει δύο γλώσσες, μία από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μία από χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ την ίδια στιγμή αυτό δεν θεωρείται απαραίτητο προσόν για τον Γραμματέα Μεταφορών ή για τον  Γραμματέα Τουρισμού!

«Αυτά εν τω μεταξύ -θα με συγχωρήσετε- είναι και κόλπα τα οποία είναι παλαιάς κοπής, ευρύτατα γνωστά. Τα κάνουν, όχι μόνο στη διαδικασία επιλογής προσωπικού, αλλά, δυστυχώς, και σε τεχνικές προκηρύξεις και σε μια σειρά ζητημάτων. Δηλαδή βάζεις μια φωτογραφική διάταξη, η οποία φαίνεται ότι είναι γενική και τελικώς δεν μπορεί να γίνει πιο ειδική, ειδικώς αν έχεις προεπιλέξει ότι ο συγκεκριμένος ένας έχει αυτό το μοναδικό προσόν, το οποίο είναι και τελείως σπάνιο και τελείως αδύνατο να έχει οποιοσδήποτε άλλος, ή να έχει προϋπηρεσία πέντε ετών –λέμε τώρα- ως δικηγόρος ειδικά στον χώρο της Δημοσίας Διοικήσεως», εξήγησε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης ήταν εξαρχής η δημιουργία ενός κομματικού κράτους. «Προϋπόθεση γι' αυτό ήταν οι λέξεις «αξιολόγηση» και «αξιοκρατία» να τεθούν σε καθεστώς διωγμού. Θεσμοί και νόμοι εξευτελίστηκαν ένεκα του τελικού σκοπού. Δοξάσατε όσο κανείς άλλος τη ρήση «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», επισήμανε.

Ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι χαρακτήρισε το ο πελατειακό κράτος ως τη Νο1 διαχρονική παθογένεια της χώρας, Υποστήριξε, ότι το πελατειακό κράτος είναι συνώνυμο με την αναξιοκρατία και τον εκμαυλισμό της συνείδησης και της νοοτροπίας, υποδηλώνοντας ότι για να προχωρήσει κανείς δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο ή αλλιώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, θέλει μπάρμπα στην Κορώνη, δηλαδή στη Χαριλάου Τρικούπη παλιότερα, στη Ρηγίλλης μετά, και τώρα στην Κουμουνδούρου.

Ασπίδα προστασίας από Ξενογιαννακοπούλου

«Λάδι» έβγαλε την προκάτοχό της η Μ. Ξενογιαννακοπούλου ισχυριζόμενη ότι η κ. Γεροβασίλη έκανε σημαντικό έργο σε δύσκολη περίοδο. Με λίγα λόγια, έδειξε ότι η πολιτική κατεύθυνσή της θα είναι ακριβώς η ίδια. Συνέχεια της κομματικοποίησης, εν όψει μάλιστα και εκλογών. Ενδεικτικό ότι μίλησε για «αναγκαία ανανέωση μέσα από προσλήψεις», ενώ επιβεβαίωσε ότι επαναπροκυρήχθηκαν οι 22 θέσεις για τους Γραμματείς.

Απάντηση στην υπουργό έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας χαρακτηρίζοντας την κίνηση Ξενογιαννακοπούλου να μετέχει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως απονενοημένο διάβημα. Αφού προχώρησε με τη σειρά σε οξεία κριτική για τις φωτογραφικές προκηρύξεις κατέληξε λέγοντας: «έχετε καταλάβει ότι ήρθε η ώρα να απολογηθούμε στο αφεντικό μας στην Ελληνική κοινωνία;».