Ψηφοδέλτια με δήθεν αδικήματα και 20λεπτες ομιλίες για να επιστρέψει η Novartis στη Δικαιοσύνη

Ψηφοδέλτια με δήθεν αδικήματα και 20λεπτες ομιλίες για να επιστρέψει η Novartis στη Δικαιοσύνη

Του Αλέξανδρου Διαμάντη 

Μια διαδικασία fast track επιλέχθηκε από την κυβέρνηση, για να συζητηθεί στην Ολομέλεια η σύσταση της προανακριτικής επιτροπής για την Novartis. Μέσα σε περίπου 13 ώρες θα επιχειρηθεί να «κλείσει» το ζήτημα και ακολούθως να συσταθεί η επιτροπή, οι διαδικασίες της οποίας εικάζεται ότι θα ολοκληρωθούν αρκετά σύντομα.

Μείζον θεωρείται το γεγονός ότι οι δήθεν εμπλεκόμενοι θα έχουν ελάχιστο χρόνο ώστε να απευθυνθούν στο Σώμα. Συγκεκριμένα ορίστηκε ότι θα μιλήσουν μόνο 20 λεπτά, την ώρα που σε αντίστοιχη περίπτωση ο Γ. Παπακωνσταντίνου είχε μιλήσει περίπου μιάμιση ώρα. Προφανώς, το χρονοδιάγραμμα θα πέσει... έξω και ως εκ τούτου η συνεδρίαση προβλέπεται να διαρκέσει αρκετές παραπάνω ώρες, σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη. Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι στην συζήτηση της ερχόμενης Τετάρτης θα λάβουν το λόγο όλα τα πρόσωπα που προτείνονται για παραπομπή εκτός από τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο που θα βρίσκεται σε κρίσιμες συναντήσεις στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ως επίτροπος της ΕΕ.

Άλλωστε, αρκετή κουβέντα αναμένεται να γίνει για τον αριθμό των καλπών. Η ΝΔ επιμένει να στηθεί μια, ενώ το προεδρείο της Βουλής μιλάει για δέκα. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα γραφτούν ονόματα πάνω στην κάλπη, αλλά οι βουλευτές θα γνωρίζουν για παράδειγμα ότι στην πρώτη κάλπη ψηφίζουν για τον Αντώνη Σαμαρά. Επίσης, τις επόμενες ημέρες θα ερωτηθεί το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής εάν η διαδικασία με μια κάλπη είναι σύννομη και σε περίπτωση θετικής απάντησης το θέμα θα τεθεί στην Ολομέλεια.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η σχετική πρόταση των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων, του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, δεν καταγράφει ένα προς ένα τα αδικήματα, όπως ήταν η πρακτική σε περιπτώσεις σαν του Γιάννου Παπαντωνίου ή του Άκη Τζοχατζόπουλου και συνεπώς η ΝΔ θεωρεί ότι το ερώτημα είναι κοινό για όλους. Παραπομπή σε προανακριτική ή όχι!

Το ψηφοδέλτιο

Αντικρουόμενες απόψεις και αρκετό μυστήριο περιλαμβάνει η «κατάρτιση» των ψηφοδελτίων. Στη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων ο Νίκος Βούτσης φέρεται να είπε στους εκπροσώπους των κομμάτων ότι θα αναγράφονται οι κατηγορίες στους δήθεν εμπλεκόμενους. Μάλιστα, θα υπάρχει ένα επιπλέον αδίκημα το οποίο δεν προκύπτει από την κατατεθείσα πρόταση και αφορά το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η Πειραιώς προφανώς διαφωνεί με κάτι τέτοιο, ωστόσο θεωρείται συνήθης πρακτική σε περιπτώσεις όπως οι άρσεις ασυλιών.

Φωτογραφία: Ιntime