Ψηφίζεται το φορολογικό νομοσχέδιο

Ψηφίζεται το φορολογικό νομοσχέδιο

Με τους εισηγητές των κομμάτων και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα με την ψήφισή του.

Το απόγευμα, αναμένεται να κάνει παρέμβαση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη διεύρυνση και βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων εγκρίθηκε χθες από την αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι αυτή την εβδομάδα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Επικρατείας για το επιτελικό κράτος. Αναμένεται μέχρι την Τετάρτη, η κατάθεση του διυπουργικού νομοσχεδίου, το οποίο, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, το πανεπιστημιακό άσυλο, την μείωση του επιτοκίου από 5% σε 3% για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και διατάξεις επείγοντος χαρακτήρα.

Εχθές, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έθεσε ως προτεραιότητα τη μείωση των φορών, μιλώντας επί του μίνι φορολογικού νομοσχεδίου. Όπως είπε, στόχος της νέας φορολογικής πολιτικής είναι ο συγκερασμός της αναπτυξιακής διάστασης και της κοινωνικής μέριμνας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα λειτουργεί «στη βάση των δημοσιονομικών περιθωρίων αλλά και της δημοσιονομικών προτεραιοτήτων».

Παράλληλα, ανέφερε ότι με νέα ρύθμιση – στο επόμενο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί την Τετάρτη- το επιτόκιο θα πέσει από το 5% στο 3% και στα ασφαλιστικά ταμεία ενώ σε ότι αφορά την ρύθμιση για τις 120 δόσεις υπογράμμισε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: «δεν μπορώ να καταλάβω πως λέτε για μικρό λίφτινγκ όταν το επιτόκιο πέφτει από το 5% στο 3%. Και η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ».