Πρώτα τον Ιερώνυμο και μετά τα κόμματα ενημερώνει ο Τσίπρας για το Σκοπιανό

Πρώτα τον Ιερώνυμο και μετά τα κόμματα ενημερώνει ο Τσίπρας για το Σκοπιανό

Με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο συναντήθηκε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες της Εκκλησίας για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ.

Αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος κατά τη συνάντησή του στην Αρχιεπισκοπή με τον πρωθυπουργό, ο οποίος τον ενημέρωσε σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός, που επανέλαβε τον σεβασμό του στις τοποθετήσεις και τις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ζήτησε από τον προκαθήμενο της ελλαδικής Εκκλησίας να συμβάλει ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, κατά τη συνάντηση τους, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 9 το βράδυ, ο κ. Τσίπρας άκουσε με μεγάλη προσοχή τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκκλησιαστική πτυχή του όλου ζητήματος, που αφορά στην ονομασία της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τον σεβασμό του στις τοποθετήσεις και τις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι θα τον κρατάει ενήμερο για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Επιπλέον, του ζήτησε να συμβάλει, όπως τονίζεται, ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις. 

Υπενθυμίζεται ότι η Εκκλησία έχει εκφράσει με σαφή τρόπο την αντίθεσή της τόσο στον όρο «Μακεδονία», ενώ σε ερώτηση που είχε τεθεί στον Αρχιεπίσκοπο σχετικά με το αν θα λάβει μέρος η Εκκλησία στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται, εκείνος απάντησε ότι στη Σύνοδο δεν συζήτησαν για το θέμα, ωστόσο ότι ο ίδιος είναι εναντίον αυτών.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος είχε δηλώσει πριν λίγες μέρες κάθετα αντίθετη στη χρήση του όρου «Μακεδονία» από το κράτος τον Σκοπίων. Μάλιστα η ΔΙΣ είχε καλέσει την κυβέρνηση «να κατανοήσει την ανησυχία Της, που είναι και ανησυχία του οικουμενικού ελληνισμού».

«Όλοι παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και αγωνία αυτή την υπερκινητικότητα για το θέμα της Μακεδονίας, επομένως και η Εκκλησία έχει κάθε δικαιολογία να ενδιαφερθεί γι'' αυτό το θέμα, γιατί όπως ξέρουμε όλοι μας δεν είναι μόνο θέμα πολιτικό, εθνικό, είναι και θέμα εκκλησιαστικό, Εκκλησίας», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της δεύτερης ημέρας συνεδρίας της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο την πορεία των διαπραγματεύσεων μετά και τη χθεσινή συνάντηση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Matthew Nimetz με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, στους οποίους παρουσίασε τις προτάσεις του.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η θέση του Αλέξη Τσίπρα είναι να επιτευχθεί λύση, με την οποία «θα είμαστε όλοι νικητές».

Φωτογραφία: Ιntime