Προβληματισμός στις ΗΠΑ από το χτύπημα στον ΣΕΒ

Προβληματισμός στις ΗΠΑ από το χτύπημα στον ΣΕΒ

Προβληματισμό προκαλεί εντός και εκτός συνόρων το νέο τρομοκρατικό χτύπημα που έγινε στα γραφεία του Σύνδεσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), στην καρδιά της Αθήνας. Μάλιστα ο προβληματισμός φαίνεται να είναι εντονότερος, αρκετά μακριά από τα σύνορά μας, πέρα από τον Ατλαντικό, προς… ΗΠΑ μεριά.

Δεν είναι αυτή καθαυτή η χθεσινή βομβιστική επίθεση που ανησυχεί, αλλά το γεγονός ότι έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά γεγονότων και καταστάσεων, που κάθε άλλο παρά καθησυχάζουν τους Αμερικανούς.

Το σημαντικότερο, ίσως, όλων είναι η υπόθεση του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιάννη Πανούση και τα όσα έχει καταγγείλει για διασυνδέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τρομοκράτες. Οι Αμερικανοί είναι γνωστό πως έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία με το θέμα της τρομοκρατίας. Αποτελεί την «κόκκινη γραμμή» τους στις σχέσεις τους με άλλες χώρες και φυσικά και με την Ελλάδα. Η υπόθεση Πανούση φαίνεται να ξεπέρασε αυτήν την «κόκκινη γραμμή»…

Είχαν προηγηθεί οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, για την αποσυμφόρηση των φυλακών, που καταργούσαν νόμους της προηγούμενης κυβέρνησης, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ακόμα και φωτογραφικές αποφάσεις, που έδιναν την ευκαιρία σε καταδικασμένους τρομοκράτες, όπως ο Σάββας Ξηρός, να αφεθούν ελεύθεροι.

Μάλιστα, τότε, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, John Kerry, είχε εκφράσει δημόσια την ανησυχία του στον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά. Αυτά δημόσια γιατί… ιδιωτικά η οργή της κυβέρνησης των ΗΠΑ χτύπησε «κόκκινο» και σκιαγραφήθηκε σε μια ανακοίνωση του State Department, που, ούτε λίγο ούτε πολύ, «συμβούλευε» την ελληνική κυβέρνηση να μην επιτρέψει την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού.

Τέτοιες πρωτοβουλίες αλλά και δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ της αποφυλάκισης διαφόρων κρατουμένων ή υπέρ της χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών σε νεότερους τρομοκράτες, όπως τον Ρωμανό, είναι σαφές πως δεν αγγίζουν τις… ευαίσθητες χορδές των φίλων και συμμάχων μας από τη μακρινή δύση… Και μάλλον εντείνουν παρά αμβλύνουν τις έντονες ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα και οι διάφορες πληροφορίες που κυκλοφορούν ότι κάποιοι από τους Τζιχαντιστές που αιματοκύλησαν τη Γαλλία πέρασαν από τη χώρα μας ή χρησιμοποίησαν ελληνικά διαβατήρια, ή έτυχαν διευκολύνσεων από «οργανωμένους αδελφούς» τους. Εκτός από τους Αμερικανούς, αρκετοί Ευρωπαίοι εταίροι μας εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τον πλημμελή έλεγχο των συνόρων μας.

Όλα αυτά αναμένεται να συζητηθούν ή μάλλον να τεθούν στην ελληνική κυβέρνηση από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, John Kerry, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα στις 4 Δεκεμβρίου.