Προανακριτική: Αποκαλύφθηκαν οι αρμοί της σκευωρίας

Προανακριτική: Αποκαλύφθηκαν οι αρμοί της σκευωρίας

Τα κομμάτια του παζλ της σκευωρίας που στήθηκε με «όχημα» την υπόθεση της Novartis μπαίνουν στη θέση τους μετά και τις καταθέσεις των δύο προστατευόμενων μαρτύρων, ενώ σήμερα καταθέτει ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής εναντίον του οποίου επιτέθηκε ήδη ο Δ. Παπαγγελόπουλος προκαλώντας έντονα ερωτήματα.

Οι «κουκολοφόροι μάρτυρες» μετά από το σήριαλ της εξαφάνισής τους κατέθεσαν τελικά στην Προανακριτική ρίχνοντας φως με τις δηλώσεις τους αλλά και τα όσα απέφυγαν να απαντήσουν στην υπόθεση.

Ο μεν «Μάξιμος Σαράφης» παραδέχτηκε ότι με ρασπουτίνικες «πιθανολογήσεις» στήθηκε ένα κατηγορητήριο ενώ ταυτόχρονα «άδειασε» την Ελ. Τουλουπάκη για τους χειρισμούς στην υπόθεση και κυρίως για το ποια στοιχεία ελάμβανε υπόψη της και ποιά όχι.

Από την άλλη η «Αικατερίνη Κελέση» κρύφτηκε πίσω από την κουκούλα, μολονότι -σύμφωνα με πληροφορίες- κομπορρημονούσε ενώπιον των μελών της προανακριτικής ότι φοράει παντελόνια. Επρόκειτο, άλλωστε, για τον ίδιο προστατευόμενο μάρτυρα, που λίγες μέρες πριν σε επιστολή του αρνούνταν να καταθέσει, ακόμα και υπό καθεστώς πλήρους ανωνυμίας, όπως τελικά έγινε. 

Η κατάθεση της «Αικατερίνης Κελέση» επιβεβαίωσε, σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής, ότι δεν έχει συναντήσει ούτε φυσικά γνωρίσει κάποιο πολιτικό πρόσωπο, και συνεπώς παραμένει το ερώτημα πως τότε γνώριζε για τις δήθεν δωροδοκίες της Novartis προς τα πολιτικά πρόσωπα. Με άλλα λόγια, μέσα σε δύο ημέρες, όπως εξηγούν στο liberal.gr, πηγές της προανακριτικής κατέρρευσε με πάταγο η υπόθεση, πάνω στην οποία ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και γενικά ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε σχεδόν μια εκστρατεία σπίλωσης των πολιτικών του αντιπάλων. 

Κατά τις ίδιες πηγές όσο συνεχίζεται η έρευνα της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, τόσο περισσότερο αποδεικνύεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έστησε μια σκευωρία χωρίς στοιχεία αλλά με τις «πιθανολογήσεις». «Αυτό που προκύπτει λοιπόν είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του παραδικαστικού κυκλώματος και χρησιμοποιώντας ψευδομάρτυρες, επιχείρησε να στείλει στη φυλακή δύο πρώην πρωθυπουργούς, κορυφαίους υπουργούς και τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας», προσθέτουν παράγοντες που παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση. 

Εξάλλου, ο Μ. Σαράφης παραδέχτηκε πως δεν είχε κανένα στοιχείο εναντίον των 10 πολιτικών προσώπων, που το παραδικαστικό κύκλωμα προσπάθησε να ενοχοποιήσει με τη συνδρομή του. «Και για τον Λοβέρδο και για τον Γεωργιάδη είπα ότι πιθανολογώ. Δεν ξέρω αν έφταναν. Αυτό είπα και στην κ. Τουλουπάκη», τόνισε ενώ σε άλλο σημείο συμπλήρωσε ότι κατέθεσε στην εισαγγελέα Διαφθοράς όσα ακούγονταν (!) στην αγορά. «Κοιτάξτε στην αγορά κυκλοφορούσε αυτή η φήμη. Εγώ τη φήμη είπα. Τα άλλα είναι θέμα της Εισαγγελέως».

 Μάλιστα, μια σημαντική λεπτομέρεια που αποκάλυψε ο μάρτυρας είναι πως η εισαγγελία είχε ενημερωθεί ότι ο Ν. Μανιαδάκης κατηγορούνταν από τους μάρτυρες ως αποδέκτης χρηματικών ποσών από τη Novartis, ωστόσο τέθηκε σε καθεστώς προστασίας για να βγει τελικά λίγο αργότερα.

Η ταυτότητα των μαρτύρων 

Οι κουκούλες ναι μεν δεν βγήκαν, αλλά η πραγματική ταυτότητα των μαρτύρων δύσκολα θα παραμείνει κρυφή. Κι αυτό διότι, πέραν των εγγράφων που έχει στα χέρια της Ελένη Τουλουπάκη και δεν έχει αποστείλει στην Επιτροπή, ορισμένοι υποστηρίζουν και με αυτά που έχει στα χέρια η προανακριτική αρκούν για να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα.  Αυτό, πάντως, δεν είναι το μόνο κρίσιμο -είναι προφανές ιδιαίτερα σημαντικό-, καθώς η επικείμενη διεύρυνση του κατηγορητηρίου βάζει την υπόθεση σε νέες ράγες. Μόλις το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής γνωμοδοτήσει για τον τρόπο που θα προχωρήσει η διαδικασία, τότε και η επιτροπή θα προχωρήσει, ώστε να αποφευχθεί μια ένταση από την πλευρά του Παπαγγελόπουλου, όταν έρθει η ώρα του δικαστικού Συμβουλίου. 

Η ώρα του Σάμπυ Μιωνή

Οι καταθέσεις των κουκουλοφόρων έκλεισαν τον πρώτο κύκλο οχι όμως και τις έρευνες της Προανακριτικής που πλέον αναμένεται να διευρύνει και το κατηγορητήριο για τον Δ. Παπαγγελόπουλο.

Ιδιαίτερης όμως σημασίας κρίνεται και η σημερινή κατάθεση του επιχειρηματία Σαμπύ Μιωνή. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να προκύψουν σήμερα νέα καθοριστικά στοιχεία για την υπόθεση κάτι που προεξοφλεί και η επίθεσή του Δ. Παπαγγελόπουλου σε βάρος του προτού καν καταθέσει. Επίθεση ανάλογη με αυτή που έχει εξαπολύσει κατά των 5 εν ενεργεία εισαγγελικών λειτουργών που κατήγγειλε τις πιέσεις και τις παρεμβάσεις που ασκούσε στο έργο τους ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης