Πριν το γιορτάσουμε το 2021, πρέπει να πετύχει η «επανάσταση» το 2020!

Πριν το γιορτάσουμε το 2021, πρέπει να πετύχει η «επανάσταση» το 2020!

Της Κατερίνας Γαλανού

Αντιλαμβάνομαι και κατανοώ ότι ο σχεδιασμός του Κυριάκου Μητσοτάκη των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία, έχει χαρακτήρα rebranding της χώρας και ανάτασης της εθνικής αυτοπεποίθησης των Ελλήνων. Κατανοώ ότι είναι εξίσου σημαντικός και ο συμβολισμός για την «επιστροφή» της χώρας από το «σημείο 0» που βρέθηκε εξαιτίας, όχι τόσο της οικονομικής κρίσης (κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες την βίωσαν εξίσου) αλλά της αδυναμίας του πολιτικού προσωπικού και των πολιτών να αντιληφθούν τους λόγους της καθολικής υστέρησης, τη φύση των προβλημάτων και κυρίως να ομονοήσουν στις λύσεις.

Παρά το αμφιλεγόμενο come back της κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου δεν έχω αμφιβολία ότι οι εορτασμοί το 2021 θα έχουν εξίσου υψηλή αισθητική όσο και η νοηματοδοσία της εθνικής επετείου.

Ένα μόνο πράγμα με απασχολεί. Πως θα φτάσουμε στο 2021 για να γιορτάσουμε όλα αυτά τα σπουδαία; Και κυρίως το κράτος που έζησε στην τύχη και από τύχη αυτά τα τελευταία 200 χρόνια της επανίδρυσής του, πως θα είναι σε 1,5 χρόνο από σήμερα. 

Ο μόνος τρόπος για να πετύχει το παράλληλο project του Κυριάκου Μητσοτάκη να ξανασυστήσει στην οικουμένη την χώρα προϋποθέτει ότι μέσα σε 1,5 χρόνο από σήμερα θα ηγείται μιας …άλλης χώρας! 

Σημαίνει ότι θα έχει καταφέρει αυτός και η κυβέρνηση του μέχρι το 2021 να έχει πετύχει τη μεγάλη επανάσταση που ευαγγελίζεται και την οποία απαρτίζουν χιλιάδες μικρές…επαναστάσεις. 

Όπως το να εμπεδωθεί στην συνείδηση όλων ο αντικαπνιστικός νόμος και να μην συζητάμε αν πρέπει να επιβληθεί πρόστιμο σε πρώην υπουργό ο οποίος με προκλητική… ανετίλα άναψε τσιγάρο στο καφενείο της Βουλής. Και να μην ανακοινώνει ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου ότι εξετάζεται να βιδωθούν (!) τα τασάκια στο εξωτερικό καπνιστήριο για να μην τα μεταφέρουν στο εσωτερικό του κτιρίου! 

Είναι εξίσου «επαναστατικό» να σωθούν χιλιάδες  άνθρωποι  στην πλειοψηφία τους νέοι που σκοτώνονται στους δρόμους εξαιτίας της ανεξέλεγκτης διάθεσης αλκοόλ, της ανύπαρκτης οδηγικής συμπεριφοράς και επειδή το αλλοπρόσαλλο κράτος έκρινε ότι το κράνος για τους δικυκλιστές είναι είδος πολυτελείας! 

Είναι πράξη μεγάλης επαναστατικότητας αλλά και ευγνωμοσύνης στους …φιλέλληνες που επιλέγουν την Ελλάδα για διακοπές να προστατεύονται αυτοί και τα παιδιά τους στις μεγάλες και μικρές τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας.

Οσον αφορά στις μεγάλες «απελευθερωτικές» μάχες για τα πανεπιστήμια, τις επενδύσεις, το φορολογικό σύστημα, τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η έκβαση τους. Απ΄αυτές θα κριθεί πως η Ελλάδα θα πορευτεί τα επόμενα 200 χρόνια.

Ο Μητσοτάκης με «επαναστατικό» φρόνημα συγκρότησε την κυβέρνηση του, ο βασικός κορμός των υπουργών του επιδεικνύει αντίστοιχα χαρακτηριστικά αλλά υπάρχει ένας αμετάκλητος παράγοντας: ο χρόνος και δεν είναι απεριόριστος.

Από κάποιο σημείο και μετά δε, «ανασυγκροτούνται» και οι διάφορες… αντεπαναστατικές ομάδες που η «επανάσταση» τους διαλύει τα βιλαέτια. Κι αυτό θέλει ακόμη μεγαλύτερη βούληση και αντοχή.