Στ. Πέτσας: Μέχρι και ο Τσακαλώτος πήρε μειωμένο ΕΝΦΙΑ

Στ. Πέτσας: Μέχρι και ο Τσακαλώτος πήρε μειωμένο ΕΝΦΙΑ

«Με την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης μετατρέπει τη ΔΕΘ από φόρουμ παροχολογίας του παρελθόντος σε φόρουμ λογοδοσίας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση ALPHA.

Απάντησε στα ειρωνικά σχόλια του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου για την ομιλία του πρωθυπουργού, με σκωπτική διάθεση λέγοντας: «Άκουσα ότι και ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος πήρε μειωμένο ΕΝΦΙΑ, στο εκκαθαριστικό του φέτος. Φαντάζομαι ότι αναγνωρίζει πως η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας, που είδε μείωση 30% του ΕΝΦΙΑ (οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, μέχρι 60 χιλ. ευρώ), αλλά και όσοι είδαν μείωση 25% και 22% (οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000) είναι η μεγάλη ραχοκοκαλιά της μεσαίας τάξης». Νωρίτερα, ο κ. Τσακαλώτος είχε δηλώσει ότι πληρώνει ένα αρκετά σημαντικό μικρότερο ποσό στον ΕΝΦΙΑ, αλλά δεν θεωρεί ότι ο ίδιος είναι προτεραιότητα.

Ο κ. Πέτσας, μίλησε για αντίφαση στα λεγόμενα του πρώην υπουργού οικονομικών, καθώς από τη μια δήλωσε ότι το 1,2 δισ. ευρώ είναι πολύ λίγα και από την άλλη πως ο λογαριασμός δεν βγαίνει. «Ή είναι λίγα ή δεν βγαίνει ο λογαριασμός», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και μείωση των δαπανών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημείωσε επίσης ότι τώρα όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν θα υπάρχει καθόλου δημοσιονομικό κενό το 2019 και ο στόχος θα πιαστεί παρά το ότι η κυβέρνηση μείωσε τον ΕΝΦΙΑ νωρίτερα από ότι είχε εξαγγείλει.

«Γιατί; Γιατί αυξήθηκαν τα έσοδα, δείγμα εμπιστοσύνης. Δεν είναι ένας τρομερά καινούριος φορολογικός μηχανισμός που απέδωσε, αλλά η εμπιστοσύνη. Η προσδοκία του πολίτη για χαμηλότερους φόρους τον κάνει να είναι πιο συνεπής».
Πέραν της εμπιστοσύνης, πρόσθεσε ο κ. Πέτσας, παίζει ρόλο και η μείωση των δαπανών που θα προχωρήσει η κυβέρνηση «με τις επισκοπήσεις δαπανών, τα spending reviews, στα οποία έχουν δώσει μεγάλη έμφαση και ο κ. Σκυλακάκης και ο κ. Σταϊκούρας, ώστε από τα Υπουργεία από κάτω να έρθουν μειώσεις δαπανών».

Προσπαθούμε να αμβλύνουμε τις αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών

Σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις του με ξένους ηγέτες επανέλαβε ότι πρόκειται για μια εθνικά επιζήμια συμφωνία που έφερε αρκετά προβλήματα. Εξήγησε πως από τη στιγμή που κυρώθηκε δεσμεύει τη χώρα και τώρα η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να αμβλύνει τις αρνητικές συνέπειες.

Επανέλαβε πως υπάρχουν τα ζητήματα του ανοίγματος και του κλεισίματος των κεφαλαίων στη διαπραγμάτευσή τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δεν θα προχωράει, αν δεν ικανοποιούνται τα δικά μας εθνικά συμφέροντα», τόνισε ο κ. Πέτσας.