Περιοδεία του Εθνικού Μετώπου και στην Ελλάδα για το θέμα του νομίσματος

Περιοδεία του Εθνικού Μετώπου και στην Ελλάδα για το θέμα του νομίσματος

Περιοδεία του Εθνικού Μετώπου της Marine Le Pen «στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιρλανδία, όπου θα παρουσιάσουμε το μοντέλο μας όσον αφορά τα νομισματικά θέματα», προανήγγειλε ο υπεύθυνος οικονομικής στρατηγικής του κόμματος, Bernard Monot, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde.

Ειδικότερα, ο Bernard Monot σημείωσε ότι «μετά τη ψήφο υπέρ του Brexit, τράπεζες, επενδυτικά funds και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των χρηματοοικονομικών αναλύσεων θέλουν να μας συναντήσουν». Σύμφωνα με τον ίδιο, «στο Παρίσι, το Λονδίνο, την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες έχουμε συναντηθεί με περισσότερους από δεκαπέντε ξένους επενδυτές», κάνοντας αναφορά σε ονόματα όπως η BlackRock (η οποία επιβεβαίωσε τη συνάντηση) ή την Barclays.

Η Le Monde υπογραμμίζει ότι τέτοιες συζητήσεις μεταξύ μεγάλων επενδυτών και κομμάτων δεν αποτελούν κάτι ασυνήθιστο γενικά, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό με το Εθνικό Μέτωπο. Πρόκειται για ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον του αγγλοσαξονικού χρηματοοικονομικού κόσμου, το οποίο πηγάζει από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν την Marine Le Pen να έρχεται πρώτη στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Όπως εκτιμάται, οι επενδυτές θέλουν να ξέρουν τις προθέσεις του Εθνικού Μετώπου καθώς καλεί σε επιστροφή στο «ευρωπαϊκό νομισματικό φίδι» (που είχε διαδεχτεί το 1978 το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα), προκειμένου να αξιολογήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις μιας πιθανής νίκης της Le Pen.

Ο Bernard Monot τονίζει ότι δέχονται πολλές ερωτήσεις για το ευρώ και υπενθυμίζει ότι ζητούν να υπάρξει μία ευρωπαϊκή σύνοδος για την απόκτηση ενός ειδικού καθεστώτος για τη Γαλλία. «Δεν μιλάμε για χτύπημα της πόρτας, όπως κάνει η Theresa May. Είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά τη χρηματοοικονομική και νομισματική σταθερότητα», τονίζει ο κ. Monot και προσθέτει πως «αυτοί οι τραπεζίτες έρχονται νομίζοντας ότι θα δουν μια καρικατούρα και φεύγουν έκπληκτοι».

Η Le Monde σημειώνει ότι οι συνέπειες μιας ενδεχόμενης εξόδου της Γαλλίας από το ευρώ φαίνονται όλο και πιο σοβαρές. Τον Φεβρουάριο, η διαφορά απόδοσης ανάμεσα στα δεκαετή γαλλικά και γερμανικά δεκαετή ομόλογα (το γνωστό spread) ανήλθε στις 80 μονάδες βάσης, διαφορά που είναι η μεγαλύτερη από την κρίση του 2011.

Επιχείρησαν να κατηγορήσουν την Marine Le Pen, αλλά η αλήθεια είναι πως όποιος και να είναι ο νέος Πρόεδρος, η διαφορά θα συνεχίσει να ανεβαίνει, επισήμανε ο κ. Monot, προσθέτοντας ωστόσο ότι «επιθυμία μας είναι να καθησυχάσουμε τις αγορές».

Όπως λέει ο ίδιος «η Marine Le Pen θα κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση, πιθανότατα μέσω ενός βίντεο» και ενημέρωσε ότι «προετοιμάζουμε παράλληλα μια περιοδεία στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιρλανδία, στην οποία θα παρουσιάσουμε το μοντέλο μας για τα νομισματικά θέματα».