Πάντα υπαρκτή η πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία

Πάντα υπαρκτή η πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία

Η πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία είναι πάντα υπαρκτή υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Open, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν θα κάνει βήμα πίσω από τα δικαιώματά και δεν θα επιτρέψει τουρκική γεώτρηση στο Καστελόριζο.

«Η Τουρκία δεν έχει ισχυρές συμμαχίες. Βλέπει ότι δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι ένα διμερές ζήτημα οι διαφορές της με την Κύπρο, όπως και με την Ελλάδα. Η ΑΟΖ της Κύπρου είναι και ΑΟΖ της Ευρώπης, τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης», προσέθεσε ο κ. Τσίπρας. 

Σχετικά με ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι πάντα υπαρκτό και το λαμβάνει υπόψη η ελληνική κυβέρνηση. «Αντιμετωπίζουμε αυτό το ενδεχόμενο πρώτα με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Το προσωπικό όπως και η υποδομή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι άριστα. Από αυτή την άποψη μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Δεν αρκεί όμως αυτό, χρειάζονται ισχυρές συμμαχίες τις οποίες η Ελλάδα έχει αναπτύξει. Το αποδεικνύει αυτό η αντίδραση των ΗΠΑ και της ΕΕ και είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να λάβει συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας».

Όσον αφορά πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας από την ΕΕ ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η Κομισιόν θα εξετάσει τα μέτρα που έχουν τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Σε ερώτηση τι θα κάνει η Ελλάδα σε περίπτωση που η Τουρκία στείλει το δεύτερο γεωτρύπανο στην περιοχή του Καστελόριζου ο Αλ. Τσίπρας είπε πως η Ελλάδα έχει σχέδιο ώστε να μην επιτρέψει κάτι τέτοιο, αν και εκτίμησε πως η Άγκυρα δεν θα κάνει κάτι τέτοιο. «Η Ελλάδα δεν θα κάνει βήμα πίσω» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι προκλήσεις και οι ενέργειες της Τουρκίας έχουν έναν στόχο: Θέλουν να έχουν μετρικό στους ενεργειακούς πόρους. Όμως η Κύπρος δεν είναι ένα μικρό και απροστάτευτο κράτος αλλά ένα κράτος που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας συμπληρώνοντας ότι «αυτό που χρειάζεται είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα κάνουν την άλλη μεριά να κατανοήσει ότι μόνο να χάσει έχει αν συνεχίσει έτσι».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι πλέον όλοι οι πολίτες καταλαβαίνουν πόσο επωφελής ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών και πως η πραγματική απειλή βρίσκεται στα Ανατολικά.

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι δεν είναι δραματοποίηση το να συνεδριάζουν τα κυβερνητικά όργανα, για να εξετάσουν την αντιμετώπιση της Τουρκίας. Όποιος το ισχυρίζεται αυτό είναι εκτός τόπου και χρόνου, ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Πάντα ενημέρωνα τους πολιτικούς αρχηγούς», τόνισε για να προσθέσει ότι ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και θα συγκαλέσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Σχολιάζοντας τις επιφυλάξεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ για τις παροχές στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση πρόσφατα, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι πλέον η Ελλάδα έχει βγει από το Μνημόνιο και στο βαθμό που καταφέρνει τους στόχους κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σηκώσει στη χώρα «κίτρινη» κάρτα.

Όταν ρωτήθηκε για τον Γιάννη Στουρνάρα, ο Α. Τσίπρας περιορίστηκε να πει «Θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου» και ανέφερε πως έχει πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις του. Επανέλαβε ότι άλλος είναι θεσμικός του ρόλος και άλλο πολιτικές του απόψεις. Για την δήλωσή του ότι ο Γ. Στουρνάρας «κάνει μπακαλίστικες προβλέψεις», ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι το είπε επειδή ο διοικητής της ΤτΕ έκανε προβολή για το σύνολο του έτους παίρνοντας υπόψη του μόνο τα αποτελέσματα του πρώτου τετραμήνου.  

Για τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι ο Αλ. Τσίπρας ξέρει ποιος είναι ο «Ρασπούτιν», ο πρωθυπουργός μίλησε για κινήσεις εκφοβισμού ενώ είπε ότι η Novartis είναι μια υπόθεση που εξετάζει η Δικαιοσύνη. 

Τέλος για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, υποστήριξε ότι στο ποδόσφαιρο και στην πολιτική οι ανατροπές γίνονται «αρκεί να το πιστέψουμε».

Φωτογραφία Intime News