Πανελλαδικές: Φέρνουν τις αλλαγές στη Βουλή με διαδικασίες fast track

Πανελλαδικές: Φέρνουν τις αλλαγές στη Βουλή με διαδικασίες fast track

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Με διαδικασίες fast track εισάγει ο ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο που αλλάζει τον τρόπο διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς μέσα σε 4(!) ημέρες θέλει να έχουν ψηφιστεί (σε επιτροπή και Ολομέλεια) 1120 σελίδες και 226 άρθρα! Μάλιστα, το εν λόγω νομοσχέδιο ήρθε στη Βουλή κυριολεκτικά χθες τα μεσάνυχτα με τους βουλευτές να ενημερώνονται τα χαράματα ότι η πρώτη συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων θα γίνει σήμερα το πρωί. Όπως είναι λογικό οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ήταν σφοδρές. Ήδη το Κίνημα Αλλαγής, μέσω της Εύης Χριστοφιλοπούλου, έχει προαναγγείλει ότι μόλις ακούσουν τους φορείς θα αποχωρήσουν ενώ η βουλευτής της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως κάλεσε τον Υπουργό Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου να το αποσύρει.

Τον λόγο που το Μέγαρο Μαξίμου φέρνει στη Βουλή με διαδικασίες ψεκάστε- σκουπίστε- τελειώσατε το εν λογω νομοσχέδιο αποκάλυψε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Δελής: «Είναι συνειδητή η επιλογή της κυβέρνησης κυλώντας το νομοσχέδιο όσο το δυνατόν πιο πίσω να το φέρει εκεί που κλείνει η Βουλή για τις διακοπές του Πάσχα για να βρει κλειστά τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια. Άθλια μεθόδευση από κάθε άποψη».

Από την πλευρά της η Ν. Κεραμέως χαρακτήρισε αδύνατο να προλάβει κάποιος να διαβάσει πάνω από 1.000 σελίδες σε λίγες ώρες, λέγοντας: «Σας καλώ να αποσύρετε άμεσα το νομοσχέδιο και να το επαναφέρετε με κανονική διαδικασία. Είναι προσχηματική η διαδικασία που επιλέγετε. Δεν έχει προλάβει κανένας να διαβάσει το νομοσχέδιο». Ο Γιώργος Μαυρωτάς του Ποταμιού υπογράμμισε ότι το Υπουργείο δεν μπορεί να θεωρεί τη Βουλή διακοσμητική, με την Ε. Χριστοφιλοπούλου να προειδοποιεί ότι θα αποχωρήσουν.

Απάντηση στην αντιπολίτευση επιχείρησε να δώσει ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο οποίος, μη έχοντας ουσιαστικά επιχείρημα, κάλεσε τα κόμματα να αφήσουν τις ενστάσεις επί της διαδικασίας και να μπουν στην ουσία. Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου τόνισε ότι η διαβούλευση για τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις έχει αρχίσει εδώ και δύο χρόνια ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν έχει θέσεις αλλά και ότι συμπεριφέρεται με περισσή υποκρισία. Εν τέλει εγκρίθηκε η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας και το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη.